Sinka-Fábri Tímea és Szuhaj MihályMárcius 28-án , csütörtökön tartották a LSER2018 Szakmai Napját a Vakok Állami Intézetében a VÁI és az FSZK szervezésében. Az eseményen két fontos területről esett szó: a jelenleg elérhető Ingyenes szoftverekről a vak és gyengénlátó felhasználók részére, illetve a látássérült emberek számára készült digitális látásjavító és felolvasó eszközökről, okostelefonokról, táblagépekről.

Az MVGYOSZ szakmai tevékenységét a rendezvény első felében ismertetett, a matematikai képletek és egyenletek képernyőolvasó szoftverek által is értelmezhető módon történő elkészítését lehetővé tevő programozási módszer, a LaTex és a MathML érintette. A 2019-2020-as tanévtől kezdődően az MVGYOSZ a LaTex-et használja a középiskolai matematika és fizika tankönyvek digitális formátumú adaptálásakor.

A látássérült diákok matematikaoktatása a jelölőrendszer miatt nehézségekbe ütközik, sok esetben felmentést adnak a diákoknak a természet tudományi tárgyakból, ami rontja későbbi továbbtanulási, illetve bizonyos szakmákban való elhelyezkedési esélyeiket. Nem kellene, hogy így legyen, ugyanis létezik jól használható rendszer a probléma megoldására: az XML leírónyelvek. Szuhaj Mihály, az  Informatika a Látássérültekért Alapítvány vezetője ezekről a nyelvekről, a MathML-ről és a LaTex-ről, illetve az ezeket már felolvasni képes JAWS képernyőfelolvasó programról tartott előadást.  Az INFOALAP az MVGYOSZ-szel együtt fontosnak tartja, hogy a matematikai leírónyelveket ne csak egyetemi és tudományos berkekben alkalmazzák, hanem például a középiskolai természettudományok tanításában is, ezért készítettek egy mindenki számára elérhető oktatóanyagot a program használatához. Ezután Herczeg Lajos ismertette a JAWS új funkcióit. A program 2-3 éve képes az említett leírónyelvek olvasására, de ezzel még sokan nincsenek tisztában. Majd Szabó-Sinka Gabriella mutatta be a gyengénlátókat segítő ZoomTex és MAGic programokat, illetve Molnár Ákos a látás hiányából eredő hátrányok áthidalását lehetővé tevő androidos megoldásokat.

Ádám Judit