//Centenáriumi Év

Centenáriumi Év

2019-03-22T17:01:59+02:00

Mi történt a centenárium évében?

2018. az MVGYOSZ életében az ünneplés és a méltó megemlékezés éve. A szövetség százéves fennállásának tiszteletére szervezett egészéves programsorozat magában foglalta a szervezet múltjának felidézését, jelenének bemutatását és a jövőről való közös gondolkodást / gondoskodást.

A Centenáriumi Év programsorozat fővédnöke Áder János, Magyarország köztársasági elnöke.

A centenáriumi év nagykövetei Szendy Szilvia és Peller Károly színművészek.

Az éves programsorozat főtámogatója a Vesper KFT., a Guide kesztyűk hazai forgalmazója.

Tekintse meg a centenáriumi év beharangozó videóját:

Kedves Olvasóink!

Az MVGYOSZ a Centenáriumi év örömteli pillanatainak felidézése, újraélése céljából egy Centenáriumi kvízjátékot hirdet a Hírlevél olvasói számára. A tíz héten keresztül zajló rejtvényjáték során minden héten tíz-tíz kérdést teszünk fel a szövetség Centenáriumi évével kapcsolatosan hírlevelünkben, melyre minden héten a hírlevél megjelenését követő 5 napon át e-mailben várjuk olvasóinktól a helyes választ. Összesen tehát 100 kérdésre kell válaszolni. A résztvevők közül az lesz a nyertes, aki a legtöbb helyes választ adja.

De mi is a fődíj?

A legtöbb helyes választ beküldő személy 100.000 Ft értékű vásárlási utalványt nyer, melyet egy elektronikai üzletházban válthat be. Pontegyenlőség esetén sorsolással dől el, ki kapja a fődíjat. A főnyeremény mellett értékes ajándékok kerülnek kisorsolásra a versenyzők között.

A megfejtéseket hétről hétre e-mailben várjuk a szervezes@mvgyosz.hu e-mail címre.

A kérdésekre a válaszok megtalálhatóak a 2018-as Vakok Világában, Hírlevelünkben, Facebook oldalunkon, megújult honlapunkon (www.mvgyosz.hu), vagy a résztvevők emlékeiben.

A helyes válaszokat a verseny végeztével áprilisban fogjuk nyilvánosságra hozni.

A verseny ezzel a körrel zárul. A kihirdetés pontos időpontját 2019. március 29-i hírlevelünkben fogjuk közzé tenni, illetve  a versenyben résztvevőket e-mailben is tájékoztatni fogjuk.

Íme, az utolsó, azaz a tízedik kör:

 1. Hol volt az MVGYOSZ Centenáriumi évét záró Operett Gála című rendezvény?
 2. Kik köszöntötték a vendégeket a Centenáriumi évet záró Operett Gálán?
 3. Melyik eseményen vette át ténylegesen a Centenáriumi Plakettet dr. Nagy Sándortól, az MVGYOSZ elnökétől Szendi Szilvi és Peller Károly?
 4. Milyen itallal lehetett koccintani az Operett Gála szünetében?
 5. Kik voltak a meglepetés látássérült előadók az Operett Gálán?
 6. Ki a kakukktojás?: Dolhai Attila, Dancs Annamari, Nyári Zoltán
 7. Mi volt az utolsó zenés produkció (dal) címe az Operett Gálán és egyben a Centenáriumi évben?
 8. Mi a kakukktojás?: Budapesti Operett Színház, MVGYOSZ székház, Budapesti Műszaki Egyetem
 9. Hány darab centenáriumi eseményről volt élő videós közvetítés az MVGYOSZ facebook oldalán?
 10. Hány éves volt 2018-ban a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége?

Az utolsó 10-es kérdéscsokor helyes megfejtését várjuk március 27. éjfélig a szervezes@mvgyosz.hu e-mail címre. Ugyanezen a címen szívesen válaszolunk kérdéseikre.

Kellemes emlékezést kívánunk Mindenkinek!

Puskás Anett szervező

A sikeresen megvalósult rendezvények mellett számos egyéb eredmény is fűződik a 2018-as évhez.

 • január 4-én a sajtó nagy érdeklődése mellett vette kezdetét a Centenáriumi Év programsorozat és indult el a “Távoli segítségnyújtás látássérült emberek számára – Távszem” projekt.
 • szintén január 4-én vette fel az MVGYOSZ hangoskönyvtára Bodor Tibor színművész, a könyvtár egyik legaktívabb felolvasójának nevét.
 • március 10-én Nőnapi operett műsor zajlott az MVGYOSZ székházának Hermina termében, amire több mint 300-an voltak kíváncsiak.
 • április 9-én a költészet napja tiszteletére szervezett irodalmi délután keretében amatőr és profi előadóművészek mondták el és neves szakmai zsűri díjaztaa Múlt, Jelen, Jövő irodalmi pályázatra beérkezett alkotásokat.
 • április 28-án a vakvezetőkutyák világnapja alkalmából megrendezett kutyás találkozón 100 vakvezetőkutya és gazdája mellett többszázan töltöttek el egy kellemes napot a csepeli Vakvezetőkutya Kiképző Központban, ahol átadásra került a frissen kialakított lábadozó részleg is.
 • április közepén hat fordulós Braille rejtvényjáték indult az MVGYOSZ hírlevelében.
 • május 28-án a komáromi Jókai Mór Gimnázium VII. osztályos tanulói vettek részt az MVGYOSZ székházában egy játékos vetélkedőn, mely a Pont ez a nap címet kapta.
 • szintén május 28-án került sor Bieber Mária Pontról pontra című társasjátékának bemutatására, valamint a társasjáték névadójának és a Braille rejtvényjáték nyerteseinek díjazására.
 • augusztus 15-én elindult a 100-ast egy 100-asért közösségi média kampány, melyen keresztül látássérültek és látók együtt versenyezhettek értékes nyereményekért bármely sportágban 100 kilométer teljesítésével és ennek dokumentálásával.
 • szeptember 5-én a Bodor Tibor Kultúrális Egyesület önkénteseinek jóvoltából 150 frissen felolvasott hangoskönyv került átadásra.
 • ugyancsak szeptember 5-én gazdagodott a Braille-könyvtár 100 új Braille-könyvvel.
 • októberben egyhetes programsorozat tette emlékezetessé az MVGYOSZ százéves fennállását és a fehérbot nemzetközi napját.
 • október 15-én Áder János, Magyarország köztársasági elnöke bejelentette, hogy a kormány 150 millió forinttal támogatja az MVGYOSZ centenáriumi programjainak megvalósítását és a székház homlokzatának felújítását. A Köztársasági Elnök úr és felesége részt vettek a Fehérbot napja alkalmából szervezett ünnepségen a szövetség székházában.
 • október 15-én a Braille-emlékérmek átadása mellett az MVGYOSZ elnöke 100 centenáriumi emlékplakettet adott át azoknak a személyeknek és szervezeteknek, akik az elmúlt évtizedekben kiemelkedően sokat tettek a magyar látássérültekért.
 • megnyitott az MVGYOSZ és a magyar látássérültek elmúlt százéves történetét bemutató emléktár, mely állandó kiállításként várja látogatóit a szövetség székházában.
 • elkészült az MVGYOSZ székházának tapintható makettje.
 • október 15-étől december közepéig látogatható a székház télikertjében Kádár-Nagy Lajos Holló László díjas vak festőművész képeiből és kisplasztikáibólálló kiállítás.
 • október 16-án az MVGYOSZ székházának Hermina termében is elhangzott A Marmorstein Berta csodálatos élete című monodráma Rák Kati színművésznő előadásában.
 • megjelent és október 17-én egy irodalmi délután keretében bemutatásra került a Múlt, Jelen, Jövő című irodalmi antológia az azonos címmel meghirdetett verspályázatra beérkezett alkotásokból nyomtatott, Braille és hangos formátumban.
 • október 19-én egy kerekasztal-beszélgetéssel és egy kötetlen teadélutánnal elindult A jövő kilátásai című, a látássérült közép- és felsőoktatásban tanuló diákokat megszólító innovatív program.
 • októberben százoldalas ünnepi számmal jelent meg az MVGYOSZ hivatalos lapja, a 80 éves Vakok Világa.
 • december 3-án, a fogyatékos emberek világnapján, elindult az MVGYOSZ megújult honlapja.

Ünnepelje Ön is velünk a centenáriumot és a 2018-as év sikereit december 9-én az Operettszínházban megrendezésre kerülő operett gálán!

Ugrás a lap tetejére