Emléktár az elmúlt száz évről

Az MVGYOSZ évszázados történelme bővelkedik olyan tárgyi emlékekben, melyek a látássérült és ép látású látogatók érdeklődését egyaránt felkelthetik. A centenárium tiszteletére összeállított és 2018. október 15-én, a fehérbot nemzetközi napján megnyitott emléktár betekintést ad a szövetség történetébe és kulturális életébe, bemutatva letűnt korok emlékeit és ma is használatos eszközöket egyaránt.

Az emléktár gazdag gyűjteménye a vak és gyengénlátó emberek mindennapjait megkönnyítő eszközöknek. A pontírás sokszínű eszközkészletét felvonultató kiállításon valószínűleg elsősorban a Braille-t író és olvasó vendégeknek lesz izgalmas utazás az ősrégi és különleges írógépek és Braille-táblák sora, melyek között feltűnik egy, a latin betűk tapintható írására szolgáló Klein-doboz is. Tapintható órák több generációját is megcsodálhatja, akár kézbe is veheti a kíváncsi látogató. Megemlékezik a kiállítás az MVGYOSZ egykori hangstúdiójáról, a hangoskönyvtár technikai fejlődéséről, a közel 70 évig működő Homérosz Kórusról, de a vakok sakk-sportjának fénykoráról is. Kedvére kalandozhat bárki a vakok számára adaptált társasjátékok birodalmában éppúgy, mint a beszélő számítógépek, mobiltelefonok és jegyzetelőgépek között. Külön tematikus egységet alkotnak az oktatás eszközei, a különféle eljárásokkal készült tapintható ábrák, térképek. Több igazi kuriózum is rejlik az üvegszekrényekben, melyeket a látássérült érdeklődők számára természetesen szívesen kinyitnak.

A gyűjteményt elsősorban idős vak és gyengénlátó emberek, illetve már elhunyt látássérült személyek hozzátartozói adták össze az MVGYOSZ felhívására, de természetesen a székház rég elfeledett raktárai is gazdag forrást jelentettek.

Az Emléktárban kapott helyet az MVGYOSZ székházának tapintható makettje is, mely szintén a Centenáriumi Év tiszteletére készült el. A kerámiából készült részletgazdag alkotás hűen érzékelteti az egykori Sipeki villa és a 70-es években hozzáépített szocreál épület sajátos együttesét. A tapintható makett révén végre a vak és gyengénlátó emberek számára is láthatóvá válik a székház épülete.

Melyet az alábbi videóban bemutatunk:

Az épület felújítás alatt áll, így az emléktár nem látogatható.

Írjon nekünk: