A Városliget peremén álló szecessziós stílusú villa ma a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) tulajdonában van. Műemléki védettség alatt áll, lépcsőháza, csodálatos hallja, valamint hangulatos télikertje turisták által is látogatható.

A villa története

Dr. Sipeki Balás Béla ügyvéd Zala megye ispánja megrendelésére Lechner Ödön tervezte az épületet és a hozzá tartozó kertet. Az építkezés 1903-ban kezdődött és 1905-ben fejeződött be. 1944-ig Sipeki haláláig volt az építtető tulajdonában. Mivel Sipekinek nem volt örököse, ezért az inngatlant a Hermina Mezei Egyházközségre, a Vakok Szövetségére (ami a jelenlegi MVGYOSZ jogelődje), illetve a Vakokat Gyámolító Országos Egyesületre hagyta. Utóbbinak világi elnöki tisztségét is Sipeki töltötte be, haláláig. 1953-ban az egyesület beolvadt a Vakok Szövetségébe, majd a Szövetség az egyházi tulajdonrészt megvásárolta. 1973-ban a ház hátsó fala felől egy új épületrészt építettek hozzá az akkoriban modernnek minősülő szocialista realista stílusban. Az új épületrészben a Szövetség közösségi eseményeinek helyszínei és a látássérült emberek életvitelét segítő szolgáltatásai kaptak helyet.

A villa különlegességei

Az épület első pillantásra megragadja a szemlélő tekintetét. Egy kisebb kastélyra emlékeztet a külseje, magas, karcsú kéményekkel, szélkakassal, tornyokkal, szemet gyönyörködtető tetőzettel és míves ereszcsatornákkal. Lechner munkásságának gyöngyszeme, melyen elsőként alkalmazta a homlokzat vakolatának mélyítésével kialakított díszítési technikát. A ház belsejében az építész élete során alkalmazott összes díszítő elem megjelenik. Úgy az Indiában gyűjtött orientalista, és a Székely földről származó motívumok, mint az indusztriális elemek. A villa hallja két szintes. Mennyezete egy barokk templom boltíves szerkezetét mintázza, a formát azonban a hagyományos tégla helyett öntött betonból alakították ki.  Impozáns lépcsősor vezet az emeletre, melyet Zsolnay Eozin mázas oszlopok által tartott márvány korlát szegélyez, ahogy a lépcső végződésében folytatódó függőfolyosót is. Két, eredeti gázfűtéses kandalló is túlélte a háború viszontagságait, melyek közül a díszesebb a hallban tekinthető meg. A télikertben bronz falikút biztosítja a pálmafák és más dísznövények vízellátási lehetőségét.

A régi pompa helyreállítása

A műemlék épület homlokzatát 1973-ban újították fel, teljes egészében. Az ereszcsatornák, valamint a tető héjazat idő közbeni avulása miatt beázások keletkeztek, melyek a homlokzati vakolat feltáskásodását eredményezték. A balesetveszély elhárítása okán a feltáskásodott vakolat eltávolítása 2014-ben megtörtént.

A hall bronz csillárját, falfestését, és a lépcsőház festését az MVGYOSZ adományozók támogatásával 2015-ben felújíttatta.

kép:Sipeki Villa Aula rész festése állvánnyal

Írjon nekünk: