Sűrű hónapot tudhat maga mögött az MVGYOSZ vezetősége: eljárást indítottunk az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál, folytatódtak az akadálymentesítési egyeztetések, javaslatcsomagot készítettünk az EU-s források felhasználására, ráadásként felkészültünk az első online fehérbot napjára.

 

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének vezető munkatársai az évek óta bevett gyakorlatot folytatva részletesen beszámoltak munkájukról az elnökség október 7-ei ülésén. Dr. Nagy Sándor elnök, dr. Verdes Zsuzsanna gazdasági vezető és Németh Orsolya szakmai vezető közösen kezdte meg a 2019-es állami támogatásból a tagegyesületek részére továbbadott összegek felhasználásának pénzügyi és szakmai ellenőrzését. Szeptemberben öt ellenőrzés zajlott le, melyek során apróbb adminisztratív hiányosságokat tártak fel a szakemberek, összességében pedig fejlődést láttak az elmúlt évben tapasztaltakhoz képest. Az ellenőrzések az ősz folyamán folytatódnak.

Egy látássérült személy jelzése alapján a szövetség eljárást kezdeményezett az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál. A panaszos ingatlan adásvételi szerződését az Ingatlannyilvántartásról szóló törvény január 1-jével hatályba lépett, a látássérült emberek számára kedvező módosítása ellenére a bank közokiratba foglaltatta, melynek költségét a látássérült ügyfélre hárította. A várhatóan hónapokig tartó eljárás fejleményeiről természetesen tájékoztatjuk olvasóinkat.

Számos folyamatban lévő beruházásnál vettünk részt akadálymentesítéssel kapcsolatos egyeztetéseken, melyek középpontjában a taktilis burkolati jelzések telepítése állt. A 3-as metróvonal középső szakaszának felújítása, a megújuló Városliget kivitelezése és a Keleti pályaudvar akadálymentesítése kapcsán tervegyeztetésekkel és helyszínbejárásokkal folytatódtak a már megkezdett tárgyalások. Az olaszországi JKJ által gyártott taktilis termékekből a MÁV-val együttműködésben az elsodrási sávot jelző taktilis mintafelület készült Kőbánya-Kispest vasútállomáson, melyet bárki megtekinthet és kipróbálhat. A tesztfelület telepítésének célja, hogy a MÁV és az MVGYOSZ egyaránt megbizonyosodjon a JKJ termékeinek használhatóságáról és tartósságáról, ezt követően pedig ez a jelzésrendszer meghonosodjon a hazai vasúti peronokon.

A MÁV a fogyatékos és csökkent mozgásképességű utasoknak biztosítandó segítségnyújtási kötelezettsége kapcsán egy olyan koncepcióval kereste meg a szövetséget, miszerint egy ún. állomási segítségnyújtási pontot hoznának létre. Ez tulajdonképpen egy terminál, amelyet megkeresve és azon a megfelelő gombot megnyomva jelezheti a segítséget igénylő személy, hogy megérkezett az állomásra. Az MVGYOSZ ezt a koncepciót súlyosan elhibázottnak tartja, és ennél a látássérült emberek számára lényegesen komfortosabb megoldásokat javasolt, mint például ingyenesen vagy helyi tarifával hívható telefonszám létrehozását vagy mobiltelefonos applikáció fejlesztését.

Az Európai Bizottság felhívására reagálva az MVGYOSZ részletes javaslatcsomagot készített a Magyarországnak 2021-2027 közötti időszakban biztosított EU-s források felhasználására vonatkozóan. Javaslataink között szerepeltek a foglalkoztatással, az integrált oktatás személyi feltételeinek biztosításával és a szakemberhiány csökkentésével, az infokommunikációs technológiák fogyatékos személyeket támogató szolgáltatások területén történő alkalmazásával, speciális segédeszközök, többek között ún. „okos fehérbot” fejlesztésével, mérnökök és rehabilitációs szakemberek továbbképzésével és az életvitelt megkönnyítő segédeszközök beszerzésének támogatási rendszerének modernizálásával kapcsolatos projektötletek. A javaslatcsomag legfontosabb üzenete, hogy az MVGYOSZ elvárja, hogy a jövőben a fogyatékos emberek országos érdekképviseleti szervezeteit intenzívebben vonják be a források őket érintő felhasználásával kapcsolatos döntéshozatalba, illetve a projektek tervezésébe és megvalósításába.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megkeresésére válaszolva jeleztük, hogy a járványhelyzet a fogyatékos gyermeket nevelő, valamint a fogyatékos személyt gondozó családokat különösen nehéz helyzetbe hozta. Megoldásként javasoltuk, hogy ha a koronavírus-helyzettel összefüggő okból egy fogyatékos gyermek szülője nem tudja a gyermek felügyeletét biztosítani – például a digitális oktatás esetleges elrendelése vagy a gyermek megbetegedése esetén –, a hatósági karanténban lévőkkel azonos módon válhasson jogosulttá teljes összegű táppénzre, esetleg az állam más forrásból biztosítson számára anyagi kompenzációt a kiesett jövedelem pótlására. Azokban az esetekben pedig, amikor a szülő ilyen feltételekkel sem tudja fogyatékos gyermeke felügyeletét maga ellátni, például, mert ő is beteg, vagy munkája ezt nem teszi lehetővé, az állam kötelezettsége legyen a gyermek felügyeletét ellátó külső személy biztosítása, illetve ezen segítség anyagi forrásainak megteremtése.

Figyelemmel a járványügyi előírásokra és szem előtt tartva a munkatársak és az érdeklődők egészségének megőrzését, az MVGYOSZ fehérbot napi eseményét idén online műsor formájában szervezi meg. Az október 15-én élő Youtube-közvetítéssel levetítendő filmben bárki figyelemmel követheti az idén megalapított Rithnovszky-díjak átadását, bemutatjuk a Braille-emlékéremmel 2020-ban kitüntetetteket, illetve számos bejelentéssel és meglepetéssel készülünk.

Németh Orsolya

szakmai vezető