Az MVGYOSZ informatika oktatást szervezett középiskolás látássérült fiatalok számára. A képzés 2019. augusztus 12-14. között valósult meg a szövetség székházában. A tanulók a Budapest melletti településekről érkeztek, hogy olyan ismeretekre tegyenek szert, melyek elengedhetetlenek jelenlegi és jövőbeli tanulmányaik során. Az oktatást az Informatika a Látássérültekért Alapítvány munkatársai végezték. A tréning a szövetség A jövő kilátásai című projektje keretében valósult meg.

A tréning előkészületei során gondoltunk a diákok speciális igényeire, így ebédjüket ők maguk választhatták ki egy 3 levest és 9 főételt tartalmazó listáról. Felmértük, hogy van-e a társaságban tartós beteg, illetve informatikai kérdőív is megelőzte a tréninget. A kérdőív mellett hasznos anyagokat is kaptak a gépírás és a billentyűkombinációk használatának területéről. A vidéken élő látássérült fiataloknak a közelben szállást is biztosítottunk, ahol mi magunk felügyeltük biztonságukat. Aki igényelte, munkatársaink kísérték a megállóból vagy az állomásról.

Az első napon Herczeg Lajos és Molnár Ákos vezette be a fiatalokat az informatika alapjaiba, kezdve a fontosabb billentyűk megemlítésével, funkcióiknak és alkalmazásaik területeinek bemutatásával. A tanulók megismerkedtek a kisegítő lehetőségek tárházával, a Magyarországon elérhető képernyőolvasó és beszédszintetizátor szoftverekkel mobiltelefonos és PC-s területen. Megtanulták, hogyan tudják testreszabni a JAWS for Windows képernyőolvasó programot úgy, hogy az számukra legideálisabb legyen. Ezután az operációs rendszer és az alkalmazások legfontosabb elemei és azok kezelésének módjai következtek. A délután folyamán megvizsgálták a képernyőolvasó program beállítási lehetőségeit a html és pdf formátumú elektronikus tananyagok esetében.

Ezen a napon rettentő hőség volt, de a tanulók nem adták fel. Hatalmas akaraterejüknek köszönhetően végig aktívak voltak. Kérdésekkel bombázták az ugyancsak kitartó tanárokat. Természetesen az ország licenc is szóba került, és a html formátumú tananyagok kapcsán a wifi megosztás, a hotspot is terítékre került. Az egyik nagyon hasznos billentyűparancs, melyet nem ismertek, az a ctrl+shift+n volt, ami egy új mappa létrehozását jelenti.

Az első napot egy könnyed beszélgetős délutánnal zártuk. Beszélgettünk arról, ki honnan jött, és mit szeret csinálni szabadidejében. Az egyik legdominánsabb téma a zene volt. Két tanuló, Melitta és Virág meg is ragadta az alkalmat, hogy eljátsszon egy-egy darabot zongorán az MVGYOSZ Sipeki termében. A zenét pedig tánc követte, ugyanis az egyik diák, Alex társastáncra jár. A kulturális szórakozás mellett azért egy applikációkról szóló beszélgetés is zajlott. Megbeszéltük, ki-milyen alkalmazásokat használ, és ötleteket adtunk egymásnak. A tanulásban és egyéb élethelyzetekben segítő alkalmazások listáját A jövő kilátásai oldalon is megtalálhatják majd az érdeklődők. A weboldal októberben válik nyilvánossá.

A tréning további napjairól következő hírlevelünkben olvashatnak.

Puskás Anett

ifjúsági referens