Körvonalazódik a készpénzmentes jegyvásárlás hozzáférhetősége! Ahogy arról beszámoltunk, az MVGYOSZ levélben fordult a döntéshozókhoz, kérve, hogy a készpénzmentes jegyvásárlás a Volánbusz járatain a látássérült emberek számára is hozzáférhető legyen.

 

Levelünkre adott válaszában március 26-án Simon Attila István szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár arról tájékoztatott, hogy az MVGYOSZ megkeresésének hatására az Emberi Erőforrások Minisztériuma felvette a kapcsolatot a közlekedési szakterület illetékeseivel. Tájékoztatásuk szerint a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet a közlekedésszervezés esetében is a lehető leghatékonyabb és egyben a leggyorsabb megoldásokat igényelte. A tömegközlekedés – mint közszolgáltatás –  fenntartása jelen helyzetben is kiemelkedő jelentőséggel bír, ehhez pedig elsősorban a járművezetők egészségének védelmét kell szem előtt tartani. Tekintettel a rövid fejlesztési időre, a Volánbusz Zrt. mobil applikációjának hozzáférhetősége még valóban nem teljes körű, ezért a társaság felveszi a kapcsolatot a  Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-vel, és kezdeményezi az applikáció akadálymentessé tételét.

Az átmeneti időszak vonatkozásában az Innovációs és Technológiai Minisztérium engedélyezi a vak és gyengén látó személyek számára a helyközi 90%-os utazási kedvezmény helyett a térítésmentes utazás lehetőségének biztosítását. Az erre való jogosultságot ugyanúgy, ugyanazon iratok felmutatásával kell igazolni, mint a 90%-os utazási kedvezmények esetében.

Különösen fontos ez az intézkedés azon látássérült személyeknek, akik nem rendelkeznek okostelefonnal, illetve akik annak használatában még kezdők és nem képesek önállóan új alkalmazások telepítésére és használatuk megtanulására. A jelen helyzetben csak korlátozottan áll rendelkezésre rehabilitációs tanári vagy mentori segítség a látássérültek informatika oktatásában, így a minisztérium intézkedése rendkívül nagy segítséget jelent.

Az MVGYOSZ ugyanakkor bizakodó abban a tekintetben, hogy a jogszabályokban foglaltaknak való megfelelés érdekében a jelenleg nem teljeskörűen hozzáférhető alkalmazás kijavítása mielőbb megtörténik.

Németh Orsolya