A Rango nevű fehérbotra szerelhető, akadályokat jelző eszköz, a Wizigo nevű tájékozódást segítő alkalmazás és a szintén a cég által kifejlesztett speciális fülhallgató egyaránt felkeltette érdeklődésünket. A tesztelésben dr. Nagy Sándor elnök és Németh Orsolya akadálymentesítési szakértő, valamint Veres Éva gyógypedagógus, mozgástréner vett részt. A bemutatón jelen volt továbbá Erhart Péter akadálymentesítési ügyekkel megbízott munkatárs és Ollé Attila nemzetközi referens is.

 

A Gosense négy éve alakult és kifejezetten a látássérült emberek önálló tájékozódását és közlekedését megkönnyítő eszközök fejlesztését tűzte ki célul. A kezdetektől szoros kapcsolatot alakítottak ki a Francia Vakok Szövetségével, aminek eredményeként valóban a látássérült emberek igényeire reagáló eszközöket és rendszereket fejlesztenek. Ennek ékes bizonyítéka a Rango nevű eszköz, melyet a látássérültek javaslatára úgy alakítottak ki, hogy azt mindenki a saját fehérbotjára felszerelve használhassa. Ez a szemlélet szemben áll azokkal a fejlesztésekkel, mikor a gyártók speciális fehérbotot készítenek, melyek azonban gyakran nem felelnek meg a használhatóság minimális követelményeinek, nem is beszélve a vak felhasználók egyéni igényeiről.

A Rango a fehérbottal közlekedő személy előtt található akadályokról hangjelzéssel tájékoztat. A szenzorokat tartalmazó eszközt a fehérbot fogójára lehet rögzíteni. A hangjelzést egy mobiltelefonos alkalmazás közvetíti headseten keresztül a felhasználó fülébe, emellett a szoftvert a helymeghatározást szolgáló és a közeli tömegközlekedési járatokról tájékoztatást adó funkciókkal is kiegészítették.

A Wizigo alkalmazás a tájékozódást, egyes célpontok megtalálását segíti, emellett pedig közösségi navigációs rendszerként is működik, melyben a látássérült felhasználók jelezhetik egymásnak, ha valamilyen változást, veszélyt tapasztalnak az utcai közlekedésben, például egy útfelbontást. Az alkalmazás mindenki számára ingyenes, iOS és Android operációs rendszerekre érhető el. A rendszer kül- és beltérben egyaránt képes segíteni a tájékozódást a GPS és a beacon technológia alkalmazásával. A Wizigo így ugyanúgy alkalmas az utcai közlekedés segítésére, mint egy bevásárlóközpont vagy múzeum akadálymentesítésére.

A Gosense speciális fülhallgatót is fejlesztett és forgalmaz felhasználói számára. A fülhallgató nem takarja el a felhasználó fülét, ezáltal az okostelefon által adott hangjelzések és szöveges információk hallgatása nem zavarja a környezeti hangok, például a tájékozódást segítő utcai zajok vagy a jelzőlámpák hangjelzésének észlelését. A már megvásárolható vezetékes változat után fejlesztés alatt áll a bluetoothos verzió, ami várhatóan júliusban kerül forgalomba. A Gosense-szel való együttműködés első lépéseként a fülhallgatók forgalmazását tervezi az MVGYOSZ segédeszközboltjában.

A tesztelést a Városliget Zrt. innovációkért felelős munkatársai szervezték, akik folyamatosan kutatják és az MVGYOSZ akadálymentesítésért felelős munkatársaival teszteltetik, véleményeztetik azokat a korszerű infokommunikációs technológiákat, melyek a megújuló Városligetben és az ott található létesítményekben segíthetik a látássérült látogatók tájékozódását. Az MVGYOSZ képviselői a Városliget Zrt.-nek részletes véleményt és alkalmazási javaslatot adnak a Gosense rendszereiről.

Németh Orsolya