Az egyeztetés civil résztvevői követelményként fogalmazták meg, hogy a kiváltás minden szakaszába mindvégig folyamatosan vonják be az érdekképviseleti szervezeteket, vegyék figyelembe tapasztalataikat, szakértelmüket. A minisztérium ígérete szerint hamarosan elkészítik a pályázat felhívásának tervezetét, melyet szintén megvitatnak majd az érdekképviseleti szervezetekkel.

Újabb megbeszélés volt az Emberi Erőforrások Minisztériumában április 8-án, amelyen a kormányzat képviselői mellett a nagyobb országos érdekképviseleti szervezetek (SINOSZ, MEOSZ, SVOE, MVGYOSZ, illetve az ÉFOÉSZ), valamint a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. (FSZK) képviselői vettek részt. A minisztérium ezúttal az EFOP-2.2.5-17 Intézményi ellátásról a közösségi alapú szolgáltatásokra való áttérés fejlesztése – intézményi férőhely kiváltás 2023-ig című pályázat felhívásának tervezetét, a felhívás tartalmi elemeit, illetve a kiváltás folyamatának fontosabb pontjait, főbb irányait kívánta egyeztetni a kiváltásban érintett fogyatékos személyek érdekeit képviselő szervezetekkel. Az egyeztetés érdekképviseleti résztvevői hangsúlyozták, hogy elengedhetetlennek tartják az intézményekből kikerülő emberek szükségleteinek pontos és alapos felmérését (ennek érdekében jelenleg épp egy kérdőíves felmérés zajlik), illetve, hogy maximálisan vegyék figyelembe szükségleteiket új elhelyezésük, valamint az ahhoz kapcsolódó ellátásuk, részükre nyújtandó szolgáltatások megszervezése, kialakítása során. Rendkívül fontos, hogy már a kiváltás érdekében történő pályázatok kiírásakor a legfontosabb szempont legyen, hogy az érintett fogyatékos emberek az intézményekből kikerülvén megkapjanak minden állapotuk által indokolt egészségügyi és egyéb ellátást, valamint elérhetőek legyenek számukra azok a szolgáltatások, amelyek önálló életvitel folytatását teszik lehetővé (munkahely, szabadidős tevékenységek, bevásárlás, stb.)

Másfelől az is nagyon lényeges ugyanakkor, hogy azok a családok, ahol fogyatékos ember él, minden ellátást megkapjanak, szolgáltatást elérjenek, ami segítséget nyújthat számukra ahhoz, hogy ennek a családtagnak ne kelljen intézményi ellátást igénybe venni.

Az egyeztetés civil résztvevői követelményként fogalmazták meg, – és erre egyébként a kormányzat is nyitottnak mutatkozott -, hogy a kiváltás minden szakaszába mindvégig folyamatosan vonják be az érdekképviseleti szervezeteket, vegyék figyelembe tapasztalataikat, szakértelmüket.

A Minisztérium ígérete szerint – a mostani egyeztetésen elhangzottakat is alapul véve – hamarosan elkészítik a pályázat felhívásának tervezetét, melyet szintén megvitatnak majd az érdekképviseleti szervezetekkel.

Gulyásné dr. Böllkény Ágota