A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége nemcsak a fizikai, hanem a virtuális terek akadálymentessé tételéért is igyekszik minél többet tenni. Bár tavaly óta törvény szabályozza a közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobilalkalmazásainak akadálymentesítését (2018. évi LXXV. törvény), a tavalyi Nemzeti Konzultációs kérdőívet nem sikerült akadálymentes formában megvalósítani, a kitöltése nem volt lehetséges egérhasználat nélkül, kizárólag billenytyűzettel való navigálással. Ezáltal az összes vak és gyengénlátó, mozgáskorlátozott, illetve finommotorikus mozgásra képtelen embert kizárták a kitöltésből.

Minden weboldal tervezésénél kötelező lenne figyelembe venni a törvényben hivatkozott nemzeti szabványban leírt nagyjából 50 alapelvet, melyek közt nemcsak a könnyű navigálhatóság, de például a megfelelő színtávolság is alapvető követelményként szerepel. A dizájn tervezésénél sokszor csak arra gondolnak a grafikusok, hogy modern kinézetű terméket hozzanak létre, de az akadálymentes felhasználást egyáltalán nem veszik figyelembe. Ez ellen próbál közösen tenni a szövetség és az Informatika a Látássérültekért Alapítvány.

Március 13-án, szerdán az MVGYOSZ elnöke, dr. Nagy Sándor és az INFOALAP elnöke, Szuhaj Mihály látogatást tettek a Miniszterelnöki Kabinetirodában, hogy Nyitrai Zsolt kabinetfőnök vezetésével átbeszéljék a következő konzultációs kérdőívet készítő céggel a honlap akadálymentesítésének kritériumait. Abban sikerült megállapodni, hogy az új oldal elkészülte után az MVGYOSZ és az INFOALAP szakemberei lehetnek az elsők, akik tesztelik a konzultációs honlap akadálymentességét, hiszen ki más lenne alkalmasabb erre, mint aki maga is vak vagy gyengénlátó ember és egyben szakértője az infokommunikációs akadálymentesítésnek. Ha a projekt sikeresen zárul, az újabb kis lépés lesz az esélyegyenlőség megvalósulásának irányába.

Ádám Judit