Beszámoló a 2018 jubileumi könyvátadás óta történt eseményekről, érdekességekről

 

– „A könyvek a legcsendesebb és legkitartóbb barátok; a legelérhetőbb és legbölcsebb tanácsadók, és a legtürelmesebb tanítómesterek.” (Charles William Eliot)

– Milyen hangulatot, érzéseket, gondolatokat juttat eszébe önnek a fenti idézet?

– Természetesen a nagypapám, Bodor Tibor jut erről is eszembe, akinek rengeteget jelentettek a könyvek és szerencsére engem is megfertőzött ezzel a szerelmével.

– 2018 szeptemberében, több mint 150 hangoskönyv került átadásra. Azóta milyen változások történtek a könyvállományban?

– Már biztos, hogy a második évünkben több mint 280 könyvvel bővíthetjük a hangoskönyvtár állományát, amit remélem egyre többen fognak örömmel hallgatni.

– Milyen típusú könyveket olvastak fel az önkéntesek az átadást követően?

– Ez teljesen változó, mindig arra biztatjuk a felolvasóinkat, hogy csak olyan könyvet válasszanak, ami közel áll hozzájuk. Én magam abban hiszek, hogy minden könyv érték, hiszen van, amikor a mély filozófia érdekel, máskor csak valami könnyedebbet szeretnék olvasni, de mindkettő rengeteget adhat.

– Szerepelnek a látássérültek kívánságlistáján olyan könyvek, melyek felolvasása valamiért elsőbbséget élvez? Melyek ezek?

– Volt olyan, amikor egy látássérült pont a szakvizsgája előtt esett át szemműtéten, az önkénteseink csodálatos módon egy hét alatt felolvasták az összes tételét, így ötösre sikerült megvédenie a diplomát, amihez ezúton is gratulálunk!

– Gyarapodott egy év alatt a felolvasók száma?

– Szerencsére folyamatosan. Helle Maximilian, egyesületünk alelnöke rengeteget dolgozik azon, hogy egyre több és több felolvasónk legyen. A tavalyi 150 könyvet körülbelül 70 felolvasó olvasta fel, a jelenlegi állományt pedig 120-an, ami azt gondolom szintén nagyon szép növekedés, de körülbelül 600 elfogadott felolvasónk van, szóval sokan még nem vágtak bele a munkába.

– Segítik-e megbeszélések az önkéntesek munkáját?

– Igen, igyekszünk minden hónapban önkéntes találkozót szervezni, amelyen felolvasóink nemcsak élőben, hanem a Facebook live-nak köszönhetően a távolból is részt vehetnek, hiszen Sidneytől Erdélyen át egészen Miami-ig megtalálhatóak felolvasóink. Ezenkívül egyesületünk beszédtechnika órákat is szervez a felolvasóknak, amelyeken lehetőségük van részt venni, fejleszteni magukat felolvasóként.

– A felolvasáson kívül az egyesület további programokkal színesíti a mindennapokat. Melyek ezek, milyen célból rendezik meg őket?

– Egyelőre koncerteket szerveztünk/szervezünk. Idén, Szalóki Ági mellett a Budapest Bárból jól ismert Németh Jucival és Kollár-Klemencz Lászlóval csinálunk koncertet, utána pedig november 7-én (ami családunkban egy különleges dátum, hiszen nagypapám ezen a napon jött haza 3 év orosz hadifogság után, így amíg élt mindig köszöntöttük ezen a napon), szóval november 7-én Vincze Lilla művésznővel lesz úgynevezett vaksötét koncertünk. Ezeket úgynevezett szemléletformáló programoknak szánjuk, a bevételekből pedig, többek között eszközöket veszünk a felolvasóinknak, beszédtechnika órákat szervezünk nekik, stb.

– A tavalyi évhez képest milyen főbb változások, érdekességek, fontos események történtek az egyesület életében?

– Azt hiszem, hogy az elkészült rengeteg könyv, a három sikeres vaksötét koncert mellett nagyon fontos együttműködések születtek, például a Librivel, ahol adományjeggyel lehet támogatni a munkánkat. De nagyon fontosnak érezzük a közös munkát a Csömöri kulturális összeesküvéssel, akik nemcsak lelkes felolvasóink, hanem nagyon sokat segítenek a felolvasás népszerűsítésében is, de talán ennél is fontosabb, hogy mellénk állt Juhász Anna irodalmár, Juhász Ferenc költő leánya, aki a vendégünk is volt az egyik önkéntes találkozón (az ott készült videót az egyesület Facebook oldalán meg is lehet nézni), és sok közös tervünk van Annával is. Azt hiszem, ezekből látszik, hogy nem tétlenkedtünk és unatkoztunk az elmúlt évben sem!

– Lesz-e mód arra, hogy olvasók és felolvasók találkozzanak?

– Igen, szeretnénk rendszeresen, legalább évente egyszer ilyet szervezni. Az első ilyen találkozóra 2019. október 19-én kerül sor. Reméljük, ott személyesen is minél több látássérült olvasónkkal is találkozhatunk majd!

– Hosszú távon milyen terveik, elképzeléseik vannak?

– Annak örülnénk, ha sikerülne 10 év alatt megduplázni a hangos könyvállományt és az olvasók is folyamatosan egyre többen lennének, a felolvasókkal együtt!

Rengeteg segítséget és örömöt kapunk a sok-sok felolvasott könyv által! Köszönet mindenért!

Árvay Mária