Jancsó Sarolta bemutatkozása és jellemrajza

Jancsó sarolta maxiékkal

Jancsó Sarolta Helle Maximilian és Kardon Annamari társaságában

Köszöntöm a kedves olvasókat!

Fontosnak tartom magamról elmondani, miért lettem színész, színészmesterség tanár, beszédtechnika tanár és felolvasó.

Nagyon szeretem a magyar nyelvet. Változatosságát, kifejező erejét, költőiségét, zeneiségét. Nagyon fájó szívvel (füllel) hallom a nyelv rombolását, értékeinek semmibe vételét, a hadaró, szürke, érthetetlen, kifejezéstelen, hangzóhibás, ritmustalan beszédet.

A szép beszédet nem lehet erőszakosan oktatni, csak jó példával lehet felkelteni az érdeklődést és az igényességet. Abban még megmaradt az igényesség, hogy ha hallgatunk előadókat, előadóművészeket, tv-s személyiségeket, celebeket, akkor elvárjuk, hogy beszédük érthető és kellemes legyen.

Ha tenni akarok, alkalmakat kell találnom és teremtenem, hogy a legjobb tudásom szerint szólaltassam meg minél nagyobb körben jól, szépen a magyar szövegeket.

Erre egy lehetőség a felolvasás, a hangoskönyvek készítése. Ehhez még az is hozzáadódik, hogy olyanok számára olvashatok, akik egyébként kirekesztődnének az irodalom és költészet élvezetéből, szórakoztató, gyógyító, ismereteket terjesztő erejéből.

Magamról: 1974-ben végeztem el a Színház és Filmművészeti Főiskolát. Várkonyi Zoltán volt az osztályvezető tanárom. Meghatározó szellemi vezetőim a színházművészetben: Nádasdy Kálmán, Major Tamás, Harag György, Berényi Gábor. Játszottam Miskolcon, Egerben, Győrben, Debrecenben, Budapesten. Harminc éve foglalkozom a színművészet tanításával. Tanultam drámapedagógiát, mese- és irodalomterápiát, foglalkoztam kicsikkel, középiskolásokkal, a színi pályára készülőkkel. Ehhez a tevékenységemhez kapcsolódva a rendezés nehéz tudományába is beletanultam, hiszen a vizsgaelőadásokat én rendeztem. Rendezéseim (a teljesség igénye nélkül):

Borisz Vasziljev: Csendesek a hajnalok

Schwajda György: Segítség

Mándy Iván: A huzat tündérei

Spiró György: Ahogy tesszük

Csehov: Sirály

2007-ben elvégeztem a Pannon Egyetemen a színháztudomány szakot.

Játszottam több filmben és készítettem előadóesteket. Hadd emlékezzek meg részletesebben az egyik bemutatóról, melyet 2019 októberében rendeztek a Kugler Art Szalonban.

Mándy Iván írásaiból készült az est. Mándy novelláiban a hangoknak, zörejeknek, hangulatot teremtő zenei effekteknek nagyon nagy szerepe van. A 70-es években számtalan rádiójátéka szólalt meg a Magyar Rádióban. Sajnos mostanára ez a műfaj is kiment a divatból. Én és munkatársaim ezt próbáltuk feltámasztani egy este erejéig. A munkatársaimat a felolvasásnak köszönhetem, a Bodor Tibor Kulturális Egyesület munkatársai között találtam rájuk.

Jakab Géza, aki technikusként segíti a hangoskönyvek születését, a Mándy-est hangmestere. Nagyon sokat köszönhetek neki. Gyűjtötte a zajokat, hangfelvételeket készített.

Helle Maximilián és Kardon Annamari, akik zongoráznak az előadásban. Maxi feladata különösen nehéz: improvizál egy novella alatt. Estéről estére szinte egy új opera születik a nézők füle hallatára. Ebben a mi operánkban az ének szólam helyett a szöveg szólal meg és minden egyebet a zongora képvisel. Forgács Sára az első pillanattól kezdve segítője, támogatója volt az ügynek. Tapasztalata, jó ízlése pótolhatatlanná tette.

Nagy örömömre szolgálna, ha a hangoskönyvek „olvasói” ellátogatnának erre az előadásra. Tudnák élvezni, követni, hiszen a hangok itt a főszereplők.

Sajnos az otthonom adottságai nem megfelelőek az olvasáshoz. Az ablakaim egy nagyon forgalmas útra néznek, negyed óránként harangoznak, a szomszéd kutyák örömükben, bánatukban ugatnak.

A családom még velem élő tagjai igyekeznek nem zavarni, amikor néha-néha este felé mégiscsak belekezdek a felolvasásba.

Jó lenne, ha érkezne visszajelzés a hallgatóktól. Most kicsit úgy érzem, hogy a munkám egy fekete lyukba potyog. Nem marad meg nekem, nem örülhetnek neki a barátaim, hozzátartozóim és nem tudok tovább semmit a könyvek sorsáról.

A Facebook oldalon találkoztam Maxi felhívásával, hogy igény lenne arra, hogy felolvassak. Kb. másfél éve jelentkeztem. A végleges listán már 4 könyvem szerepel. Most Mándy novelláskötetén dolgozom – a Mándy-est ötlete is ebből fakadt.

És már sorban áll Háy János remek novella gyűjteménye.

Az egyesület felkért, hogy tartsak beszédtechnika foglalkozásokat a felolvasóknak. Egy kurzus már lezajlott 2018 tavaszán, tavaly újra kezdtük a munkát. Nagyon örülök ennek a lehetőségnek.

Kívánom, hogy az olvasóknak sok örömük legyen a könyvekben!

A cikket összeállította: Árvay Mária