A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége fontosnak tartja, hogy krízishelyzetben támogassa a vakvezető kutyák gyógyulását. Az elnök, dr. Nagy Sándor már régóta tervezte egy egészségügyi alap megvalósítását, melyből finanszírozható a kutyák kezelése megbetegedés esetén. Most végre megvalósult ez az alap, amely április 27-én, a Vakvezető kutyák világnapján lépett életbe.

Mivel a látássérült emberek számára a kutya nem csupán eszköz, hanem felbecsülhetetlen társ, minden esetben a gyógykezelés mellett kell dönteni az elaltatás helyett, amennyiben van remény az állat felépülésére.

Az MVGYOSZ az általa kiképzett vakvezető kutyákat sosem adja a látássérült gazdák tulajdonába. A tartós használatbavételi szerződés szerint mindig látássérült ember vállalja a kutya élete során felmerülő állatorvosi költségek megfizetését. Egy műtéti vagy gyógyszeres kezelés azonban százezrekbe is kerülhet, ilyen magas költségekre pedig nincs minden esetben felkészülve a vakvezető kutya gazdája.

Mivel egy segítőkutya a látássérült ember legjobb barátja, családtagja, ezért nem lehet pusztán anyagi szempontokat figyelembe venni. Hiába lenne esetleg gazdaságosabb új kutyát adni a beteg helyett (bár ez ritka eset, mivel egy vakvezető kutya értéke 2,5 millió forint), a szeretet, a kötődés, a hála is sokat nyom a latba. Ezért az MVGYOSZ örömmel tudatja, hogy 2019. április 27-én életbe lépett a Vakvezető Kutya Egészségügyi Alap, mely a szövetség tulajdonában lévő, látássérült embereknek ideiglenes vagy örökös használatba adot vakvezető kutyák szükséges egészségügyi beavatkozásainak finanszírozására jött létre.

A támogatás igénybe vehető baleseti, sürgősségi ellátások, tervezhető egészséghelyreállító műtét, egészségügyi rehabilitáció, illetve fertőző és krónikus megbetegedések gyógyszeres, valamint terápiás kezeléseire. A VKEA nem téríti meg a kötelező és ajánlott védőoltások díját, a külső- és belső élősködők elleni védekezés és karomvágás költségeit.

A támogatást kizárólag az igényelheti, akinek kutyája egyértelműen nem a gazda gondatlanságából, hibájából betegedett meg.

Az alapból finanszírozható minden az egészségügyi beavatkozás kapcsán felmerült költség, orvosi vizsgálat díja, diagnosztika, konzervatív és invazív eljárások, kezelések, műtéti beavatkozás, altatás, gyógyszer költsége, szállítás stb. A költségeket a gazdának az MVGYOSZ utólagosan fizeti meg, a számla benyújtását követően.

A kérelmet egy formanyomtatványon lehet benyújtani (ezt az MVGYOSZ honlapjáról lehet letölteni), és az elbírálást az MVGYOSZ által létrehozott bizottság végzi. Minden beérkezett kérelmet 30 nap alatt elbírál a bizottság, és a döntés meghozatalát követően 10 napon belül értesíti a kérelem benyújtóját az eredményről, illetve a kifizetés is megtörténik.

A VKEA részletes szabályzata és a kérelem benyújtásához az útmutató elérhető honlapunkon.

Ádám Judit