Mint azt már több fórumon beharangoztuk, az MVGYOSZ hangoskönyvtára új lejátszót vezetett be 2022-ben. A szövetség munkatársai hosszas mérlegelés után találták meg a kifejezetten e célra fejlesztett eszközt, most annak jártunk utána, hogy fogadták az olvasók a változást.

Azok, akik esetleg több évtizede használják az MVGYOSZ hangoskönyvtárát, már megtapasztalhatták, hogy az országos érdekképviseleti szervezet fejlesztései mindig a kor technikai lehetőségeit követve valósultak meg. Az orsós szalagokat a modernebb magnókazetták, aztán a CD-lemezek követték, majd az online világ térnyerésével a hangoskönyvtár is elérhetővé vált az internetes felületen, valamint a kapcsolódó mobilapplikációban.

A digitalizáció előrehaladtával a CD-s állomány elavulttá vált, hiszen már egyre ritkábban lehet olyan számítógépet vásárolni, amiben van CD- vagy DVD-lejátszó.

A bevezetett új hangoskönyv-lejátszó azok számára is biztosítja a hangoskönyvek elérését, akik CD-lejátszó hiányában nem tudnak – vagy koruknál fogva már nem is akarnak – online felületek használatával könyveket olvasni. Jó hír a felhasználóknak, hogy a kis méretű lejátszón egyszerre több mű is hallgatható, a könyvek és a fejezetek között lehetőség van a léptetésre, illetve könyvjelző funkció használatára. Nem utolsó sorban: könnyű, kis helyen elfér és napelemmel működik.

Az első eszközt 2022 márciusában adta ki az MVGYOSZ könyvtáros munkatársa, az eltelt hónapokban 33-an igényeltek és vettek át hangoskönyv-lejátszót. Azt, hogy mennyire várták az olvasók ezt a megoldást, az is mutatja, hogy az igénylők között többen vannak, akik korábban egyáltalán nem voltak tagok, vagy nagyon régen jártak a hangoskönyvtárban. Az eszközökre 300 könyv került feltöltésre, sőt van, aki már az ötödik alkalommal igényel könyveket az új eszköz bevezetésének köszönhetően.

A lejátszókat a személyi jövedelemadó 1% felajánlásokból vásárolta meg a szövetség a vak és gyengénlátó olvasók részére, akik kölcsönszerződés és letéti díj mellett vehetik birtokba a készülékeket.

Amennyiben Ön is szeretné kipróbálni az új, online jelenlétet nem igénylő eszközt, kérjük, jelezze a szövetség elérhetőségeinek egyikén.

A hangoskönyv-lejátszó használati útmutatója itt olvasható.

dr. Nagyné Berke Mónika
szolgáltatásvezető