Ki építette a Sipeki-villát? Miért a látássérült emberekre hagyta Sipeki Balás Béla az épületet? Mi minden változott a felújítást követően az épületegyüttesben? Ilyen és hasonló kérdésekre is választ kapnak azok, akik ellátogatnak a májusi villaséták egyikére.

Február 20-21-én több százan látogattak el az MVGYOSZ székházavató ünnepségéhez kapcsolódó épületbejárásra. A programelem népszerűségét jól mutatja, hogy a vezetett séták csoportjai minden alkalommal maximális létszámmal indultak.

A Sipeki-villa első pillantásra megragadja a szemlélő tekintetét. Külseje egy kisebb kastélyra emlékeztet, magas tornyokkal, szemet gyönyörködtető tetőzettel és míves ereszcsatornákkal, karcsú kéményekkel és szélkakassal. Az 1905-ben épült villa Lechner Ödön munkásságának gyöngyszeme, melyen elsőként alkalmazta a homlokzat vakolatának mélyítésével kialakított díszítési technikát. A ház belsejében az építész élete során alkalmazott összes díszítőelem megjelenik.

A Sipeki-villa télikertje - fotó: © Harald A. Jahn / www.viennaslide.com

A Sipeki-villa télikertje – fotó: © Harald A. Jahn / www.viennaslide.com

A magyar kormány támogatásának köszönhetően az MVGYOSZ székházának felújítása során 2023 decemberére 2720 négyzetméternyi vakolat újult meg, 1610 négyzetméteren végeztek betonmunkákat, mintegy 1000 négyzetméteren burkoltak járófelületet, hűtési és fűtési rendszert cseréltek, modernizálták a vezetékhálózatot. A beruházás keretében megvalósult a 750 négyzetméter alapterületű Sipeki-villa épületgépészeti felújítása, alagsorában és a tetőtérben új használati helyiségek kerültek kialakításra, felújították az eredeti nyílászárókat, akadálymentesítették az épületet és az épületbe történő bejutást, valamint a szecessziós épület homlokzata is visszanyerte eredeti megjelenését, továbbá felépült a korszerű technikával felszerelt, 650 négyzetméteres multifunkciós szolgáltatóház is.

Az elmúlt hetekben az élet minden szempontból visszatért a falak közé, megnyílt a segédeszközbolt, újra várja az olvasókat a Braille- és hangoskönyvtár, működik a segédeszközszerviz, készülnek a Braille-nyomtatványok, a villa télikertjét visszafoglalták a növények, az épületet körül található parkrész megszépült, frissen telepített bokrok, facsemeték, illatos fűszernövények várják a látogatókat.

Ha szeretné mindezt személyesen is megtapasztalni, látogasson el a Villaséták egyikére!

Az MVGYOSZ májusban két alkalommal hirdet vezetett Villasétát, melyre szeretettel várja a látássérült és ép látású érdeklődőket az alábbi időpontokban:

• 2024. május 8-án (szerdán) 09:00, 11:00 és 13:00 órakor, valamint
• 2024. május 15-én (szerdán) 09:00, 11:00 és 13:00 órakor.

A Villaséta májusi alkalmai díjmentesek, de regisztrációhoz kötöttek.

A séta helyszíne az MVGYOSZ székháza, Budapest, XIV. kerület, Hermina út 47.

Kérjük, hogy részvételi szándékát az MVGYOSZ ügyfélszolgálatán jelezze az alábbi elérhetőségeken.

Az MVGYOSZ szeretettel várja Önt is a megújult, megszépült székházában.

dr. Nagyné Berke Mónika
szolgáltatásvezető