Centenáriumi program a játék világnapját játszva tanultak a látássérült emberek mindennapjairól azok a diákok, akik vendégként érkeztek az MVGYOSZ székházába és játszani hívtuk a látássérült felnőtteket is. Így ünnepeltük együtt a játék világnapját 2018. május 28-án hétfőn a Pont ez a nap című centenáriumi rendezvényen.

Centenáriumi játékaink és nyerteseink

Az MVGYOSZ Centenáriumi Év programsorozatában azonban nem csupán egyetlen nap szólt a játékról. Az MVGYOSZ Hírlevélben még április elején hathetes Braille-rejtvény játékot indítottunk olvasónk, Gergye Imre ötlete alapján. A feladvány sorozatot helyesen megfejtők közül három szerencsést sorsolt ki május 28-án hétfőn a rejtvény kitalálója a Pont ez a nap című rendezvény megnyitóján. A helyes megfejtést – ami a Braille-írás feltalálásának helyszíne, azaz Párizs városa volt – beküldők közül három szerencsés fejenként 5000 Ft-os vásárlási utalványt nyert az MVGYOSZ segédeszköz boltjába.

A nyertesek:

  • Deme János (Mátészalka)
  • Lebcelterné Veiland Orsolya (Székesfehérvár)
  • Sáfrányné Kobli Írisz (Mosonmagyaróvár).

Ugyancsak a megnyitó keretében hirdettük ki és díjaztuk a Bieber Mária által megalkotott Pontról pontra társasjáték névadóját. A még 2017-ben meghirdetett ötletpályázatra 12 jelentkező több mint 50 név javaslatot küldött be, melyek közül az MVGYOSZ elnöksége és a Braille Bizottság tagjai választották ki a legjobbat. A névadó, Árvay Mária nyereménye az első Pontról pontra társasjáték volt, amit a Szövetség munkatársa készített el az ötletgazda prototípusa és ötletei alapján.

Az ötlet gazda és  a társasjáték megalkotója Bieber Mária

Kép:Bieber Mária épp beszédet mond az ünnepségen

Bieber Mária elmondta, hogy a társasjáték kitalálása során nem csak pedagógusként a Gyengénlátók Általános Iskolájában szerzett tapasztalatait hasznosította, hanem az évek óta általa vezetett játékklub foglalkozásain a látássérült felnőttekkel megélt élményeit is. Tapasztalata szerint nem csak olyan játékból van kevés, amit látássérültként lehet játszani, hanem olyanból is, amikkel látássérült és ép látású gyerekek vagy felnőttek együtt tölthetik tartalmasan a szabadidejüket. A Pontról pontra társasjáték célja nem csupán a Braille-írással kapcsolatos ismeretek átadása, hanem annak megtapasztaltatása is, hogy hogyan érzékelhető, fedezhető fel a világ látás nélkül. A játékot egyaránt ajánlja a pontírást még tanuló és az azt már jól ismerő játékos kedvű gyerekeknek és felnőtteknek is. Erre az alkalomra elkészültek a társasjáték első példányai, amit ki is próbálhattak az érdeklődők, miközben személyesen beszélgethettek annak megalkotójával.

“Adj egy ötöst” érzékenyítő programunk

A Pont ez a nap című rendezvényen a komáromi Jókai Mór Gimnázium 7. osztályos tanulóit is vendégül láttuk. Az “Adj egy ötöst” iskolai érzékenyítő program keretében invitáltuk őket egy izgalmas csapatversenyre. A 30 diák hat csapatot alkotva, játékos formában ismerkedett meg a Szövetség szolgáltatásaival és a látássérült emberek életét megkönnyítő segédeszközökkel. A Braille-könyvtárban nem csak kipróbálhatták a Braille-írógépet, hanem meg is kellett találniuk a síkírásos könyvek Braille párját és rövid szavakat is el kellett olvasniuk Braille-ábécé használatával. A Bodor Tibor Hangoskönyvtárban híres hangokat kellett felismerniük, amit a játékvezetők azzal is megnehezítettek, hogy a hírességek visszafelé beszéltek.

Kép: okostelefon alkalmazással bankjegyfelismerés munkatársunk segítségével

A Digiszem fantázianevű állomáson azt tapasztalhatták meg, hogy hogyan segítik az okoseszközök a vak embereket, így többek között karakter- és pénzfelismerő, valamint QR-kód leolvasó alkalmazásokat is kipróbálhattak. A Pontról pontra társasjáték mellett megismerkedhettek a tapintható sakkal és más látássérültek számára adaptált játékokkal is. A nap során megszerzett tudásukat a program elején és végén kitöltött totó segítségével ellenőrizhették, a legtöbb pontot szerző csapatok pedig értékes könyvjutalomban részesültek.

Csoport kép:komáromi Jókai Mór Gimnázium 7. osztályos tanulóiról és segítő munkatársaink ról

A csapatverseny minden állomásán vak és gyengénlátó munkatársainkkal és önkénteseinkkel találkozhattak a diákok, ami számos lehetőséget adott a beszélgetésre, a látássérült emberek mindennapjaival kapcsolatban felmerült kérdéseik megválaszolására. Szó esett ezekben a beszélgetésekben a fehérbotos és vakvezetőkutyás közlekedésről, arról, hogy miért lesz valaki látássérült, hogy hogyan tanulnak és dolgoznak a vak vagy gyengénlátó emberek, mivel töltik a szabadidejüket és miben szorulnak segítségre. A nap végén a diákoktól kapott visszajelzésekből megtudtuk, hogy mindenkinek volt kedvenc állomása és hogy nem volt olyan feladat, ami ne lett volna népszerű.

Hogyan tudnak a látássérültek boldogok lenni?

A közös játék újabb és újabb kérdéseket indított el a résztvevő fiatalokban, melyek közül egyet szeretnénk kiemelni: “hogyan tudnak a látássérültek boldogok lenni?” Ön, kedves Olvasó, mit válaszolna a kérdést feltevő kislánynak? Írja meg nekünk a kapcsolat@mvgyosz.hu e-mail címre vagy postázza az MVGYOSZ postacímére (1406 Budapest, Pf. 44.). Megígérjük, hogy a programon résztvett tanulóknak továbbítjuk a válaszokat, ráadásként pedig a legjobban sikerült írásokat lapunkban is megjelentetjük.