Önkéntes felolvasókkal telt meg július 24-én, szombaton a városligeti Vakok Kertje. A Bodor Tibor Kulturális Egyesület (BTKE) és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) nyári piknikre hívta mindazokat, akik hétről hétre hangjukat adják ahhoz, hogy a látássérült olvasók minél több hangoskönyvet érhessenek el.

A hosszúra nyúlt pandémiás időszakot követően először találkozhattak személyesen az önkéntesek, akik közül sokan felolvasással, mások a technikai tudásukkal járulnak hozzá a hangoskönyv-állomány gyarapításához.

A személyes találkozásra való igényt nemcsak az mutatta, hogy szép számmal érkeztek az önkéntesek a tíz órára meghirdetett kezdésre, hanem az is, hogy sokan több száz kilométert utaztak azért, hogy találkozhassanak a felolvasótársakkal és megoszthassák egymással tapasztalataikat, örömeiket.

Az eseményen a résztvevőket Puskás Kata Szidónia, a BTKE elnöke, dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke és dr. Nagyné Berke Mónika, az MVGYOSZ szolgáltatásvezetője köszöntötte.

A találkozó különlegessége volt, hogy azok, akik személyesen nem tudtak eljönni, online közvetítés segítségével kísérhették figyelemmel az eseményt, hallgathatták meg a beszédeket, valamint az önkéntes felolvasók bemutatkozóit.

A BTKE elnöke, Puskás Kata Szidónia hangsúlyozta, hogy rendkívüli hálával gondol mindenkire, aki az elmúlt években, akár egy könyvet is felolvasott. A felolvasók elkötelezett munkájának köszönhetően három év alatt kétezer új hangoskönyv született, így egyre több önkéntes technikusra, előhallgatóra és értékelőre van szükség. Az önkénteseken kívül köszönetet mondott a nagylelkű adományozóknak is, akik az egyesület működését támogatták, valamint köszönetét fejezte ki az MVGYOSZ vezetőségének, hogy a szövetség átvállalta a beszédtechnika órák költségét.

dr. Nagyné Berke Mónika, az MVGYOSZ szolgáltatásvezetője elmondta, a hatvanéves hangoskönyvtár állománya ma már meghaladja a 6600 tételt, a könyvek egyharmada az utóbbi három évben készült. Mint mondta, nem csak a mennyiségi növekedést kell szem előtt tartani, hanem a minőségi szempontokat is, ezért fontos az értékelés a könyveket előhallgató látássérült önkéntesek és az MVGYOSZ munkatársai részéről. A visszajelzések, a beszédtechnika órák, valamit a felmerülő kérdések, esetleges problémák megvitatása mind-mind javítják a hangoskönyvtári szolgáltatás színvonalát.

dr. Nagy Sándor megköszönte az önkéntes felolvasók munkáját, akik gyakran mindennapi munkájuk mellett szakítanak időt arra, hogy a látássérült könyvtárhasználók részére újabb és újabb könyveket olvassanak fel. Örömét fejezte ki, hogy az önkéntes felolvasók elfogadták a BTKE és az MVGYOSZ meghívását és szép számmal jöttek el a találkozóra, illetve kapcsolódtak be az online közvetítésbe. A robbanásszerű fejlődés egyrészt az önkéntes felolvasói hálózat elkötelezettségének, másrészt a technológiai fejlődésnek köszönhető, de a szolgáltatás fejlesztéséhez, bővítéséhez az állami támogatáson túl az MVGYOSZ által indított adományozási kampányok is nagyban hozzájárulnak.

A köszöntőket követően a felolvasók kaptak szót, akik személyes bemutatkozásuk mellett, motivációikról, tapasztalataikról is megosztottak néhány gondolatot. Általános véleményük az volt, hogy a felolvasás nemcsak a látássérült felhasználóknak szerez örömet, hanem a felolvasóknak is, akik a felmerülő könyvigények teljesítése közben új műfajokkal vagy általuk addig nem ismert könyvvel találkoznak, így az olvasásélmény közös.

A találkozóra Jancsó Sarolta színművésznő, színháztörténész is eljött, aki azontúl, hogy maga is számos könyvet olvasott fel az elmúlt években, beszédtechnika órákkal is segíti az önkéntes felolvasók fejlődését: a helyes légzéstechnika elsajátításán túl a levegőbeosztás, a hangadás, az artikuláció és a beszéd kifejezőerejének tekintetében is ad tanácsokat a felolvasóknak.

A kötetlen találkozón számos látássérült munkatárssal, önkéntes technikussal is találkozhattak a felolvasók, akik a hanganyagok javításában, vágásában és értékelésében vesznek részt.

A családias piknikhangulatot a látássérült olvasók és az önkéntes felolvasók közötti várva várt személyes találkozás, a házi sütemények kínálata és némi gyermekcsacsogás tette felejthetetlenné.

Hegedűs Katalin
kommunikációs munkatárs