A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége minden évben a tagegyesületek képviselői, partnerei és önkéntesei részvételével ünnepli meg a fehérbot nemzetközi napját, mely alkalomból többek között a Louis Braille-emlékérmek átadására is sor kerül. A számos meglepetést tartogató idei eseményen több százan vettek részt a Benczúr Hotelben.

Az ünnepség rendhagyó sajtótájékoztatóval, valamint fontos bejelentéssel vette kezdetét: a résztvevők megtudhatták, hogy a közmédia idei, immár tizenegyedik Jónak lenni jó! adománygyűjtő karitatív akciójának kedvezményezettje a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége. A kampány adományai – mint azt a sajtótájékoztatóról szóló összefoglalónkban megírtuk – a látássérült emberek életminőségének javításához járulnak hozzá.

A jó hírt dr. Nagy Sándor, a szövetség elnöke jelentette be a fehérbot napi ünnepség keretében a tagság számára. Beszédében köszönetét fejezte ki azért, hogy az elkövetkező két hónapban Magyarország állampolgárai behatóbban megismerhetik a látássérült emberek életét a közmédia Jónak lenni jó! kampányához kapcsolódó szemléletformáló műsoroknak köszönhetően.

A köszöntőt, valamint Helle Maximilian zongorajátékát követően dr. Nagy Sándor átadta az MVGYOSZ elnöksége által 2022-ben adományozott Louis Braille-emlékérmeket. A kitüntetést 1959 óta a szövetség elnöksége olyan személyeknek és szervezeteknek ítéli oda, akik sokat tettek a látássérült emberekért.

Az elismerést idén Borai Botondné, a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesülete nyugalmazott titkárságvezetője, dr. Tolnayné Csattos Márta, a Vakok Állami Intézete nyugalmazott gyógypedagógusa, Hegedűs Gábor Károly, az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központjának gyémánt Rithnovszky-díjas kölyöknevelője és dr. Szilágyi Zoltán nyugalmazott rendőrőrnagy, állatorvos vehette át.

A rendezvény délelőtti programja a Hangomat Adom díjak átadásával folytatódott. A szövetség 2021-ben alapított új elismerését a Bodor Tibor Kulturális Egyesület azon önkéntes felolvasói kaphatják meg, akik 500 órát meghaladóan olvastak fel a Bodor Tibor Hangoskönyvtár számára. A Hangomat Adom díjat jelképező gravírozott üvegmikrofont és a kapcsolódó emléklapot az idei évben Forgács Sára, Haranginé Simon Tímea és Vass István önkéntes felolvasók kapták meg.

A fehérbot nemzetközi napja alkalmából szervezett ünnepség délutáni programja ugyancsak az irodalom jegyében telt, közel másfél éves előkészítő munka után bemutatásra került az MVGYOSZ gondozásában megjelenő szépirodalmi antológia. A vak és gyengénlátó költők és írók műveit tartalmazó hiánypótló gyűjteményes kötet „A fény az időben” címet viseli.

A zsűri javaslata alapján az antológiában 30 szerzőtől 26 prózai mű és 52 vers jelent meg, valamint az MVGYOSZ és más szervezetek által kiírt pályázatok nyertes művei is olvashatóak a kötetben.
A rendhagyó könyvbemutatón dr. Nagyné Berke Mónika szolgáltatásvezető az 5 fős zsűri két tagjával, Szilágyi Ildikóval és dr. Baranyiné Miks Máriával nemcsak a bírálás összetett és hosszadalmas folyamatáról beszélgetett, hanem szépirodalmi és előadóművészeti kötődéseikről is alaposan kifaggatta őket. A szerzők közül Geriné Jóna Ilona, Kanik Szabolcs Kristóf és Rózsa Dezső alkotói motivációit ismerhette meg a hallgatóság.

Hogyan kapcsolódik egymáshoz a harminc évvel ezelőtti és a most megjelent kötet? Miként követte az Óda a fényhez kötetet a Fény ódája előadóest? Mely műveket hallgathatták meg a könyvbemutató résztvevői? Azok számára, akik nem tudtak október 15-én jelen lenni, az MVGYOSZ az egyre népszerűbb podcast csatornáján és a Hobby Rádióban hamarosan rövid összeállítást tesz közzé a könyvbemutatóról.

Az eseményen több mint húsz látássérült alkotó vett részt az ország minden tájáról, ők a rendezvény befejező mozzanataként szerzői tiszteletpéldányaikat az MVGYOSZ elnökétől, dr. Nagy Sándortól és Szilágyi Ildikó zsűritagtól vehették át.

A fény az időben – vak és gyengénlátó írók és költők antológiája II. síkírásos változata hamarosan az MVGYOSZ webáruházában is megvásárolható lesz, hangoskönyvként már elérhető az MVGYOSZ Hangoskönyvtár alkalmazásában.

Hegedűs Katalin
kommunikációs munkatárs