Az MVGYOSZ harminc év után, tavaly április 11-én hirdette meg újra a Vak és gyengénlátó írók és költők antológiája szépirodalmi pályázatot. A megjelent felhívásra 2021. szeptember 30-ig 41 pályázó 45 prózai művet és 146 verset küldött be.

A szövetség szolgáltatásai és érdekképviseleti munkája az élet minden területén a vak és gyengénlátó személyek esélyegyenlőségének megteremtésére irányul, legyen az a közszolgáltatásokhoz, az oktatási inklúzióhoz, a munkavállaláshoz, vagy a kulturális értékekhez való hozzáférés joga, valamint az amatőr művészeti alkotáshoz és az előadóművészet gyakorlásához kapcsolódó lehetőségek.

A felhívás céljául tűzte ki, hogy publikációs lehetőséget biztosítson a Kárpát-medencei szépirodalmi műveket író látássérült alkotóknak, összegyűjtve a speciális alkotói kör munkásságát.

Az MVGYOSZ által felkért zsűri 2022 áprilisában zárta az értékelési folyamatot, javaslatuk alapján 30 szerzőtől 26 prózai mű és 52 vers jelenik majd meg az antológiában. A kötetben a fentieken túl az MVGYOSZ irodalmi pályázatainak nyertes művei is olvashatóak lesznek.

A kötet bemutatására az MVGYOSZ 2022-es fehérbot napi eseményén, 2022. október 15-én kerül sor ünnepélyes keretek között.

A zsűri tagjai voltak Karafiáth Orsolya költő, fordító és publicista; dr. Baranyiné Miks Mária amatőr költő; Szilágyi Ildikó, az MVGYOSZ könyvtárosa; Sztakó Krisztina, az MVGYOSZ elnökségének tagja és Iván Péter bölcsész, az MVGYOSZ munkatársa.

dr. Nagyné Berke Mónika
szolgáltatásvezető