///Louis Braille Könyvtár

Louis Braille Könyvtár

2020-07-10T14:40:39+02:00

Mit Olvasson?

A Braille-könyvtár állománya folyamatosan bővül. A szűrési feltételek között kiválaszthatóak a legújabb könyvek.

A Louis Braille Könyvtár katalógusa

SzerzőCímAzonosítóKötetek száma

Hogyan lehet kölcsönözni?

A kölcsönzés feltétele, hogy a kölcsönző legyen beiratkozva a könyvtárba. A beiratkozás történhet személyesen,a Louis Braille Könyvtárban, nyitvatartási időben, vagy az MVGYOSZ , a megyeszékhelyeken működő valamelyik tagegyesületénél, ügyfélfogadási időben.

Személyes kölcsönzés kizárólag időpont foglalás mellett lehetséges. Kérjük, foglaljon időpontot a szövetség elérhetőségei egyikén. A könyvtár Budapesten, a Thököly út 105. szám alatt, a második emeleten, az MVGYOSZ telephelyén található.

A személyes kölcsönzés történhet megbízott személy segítségével is, de ekkor egy szabályszerű meghatalmazásra és a megbízó személyes okmányainak (személyi igazolvány, illetve MVGYOSZ arcképes igazolvány)  a kölcsönzéskor történő bemutatására is szükség van.

A Braille-könyvek postai kiszállítása díjmentes, de csak a kölcsönző postacíme szerint illetékes postahivatalig történik.  Aki postai kiszállítással kér hangoskönyveket, azt kérjük, egyeztessen telefonon a könyvtár munkatársával a 06-1/384-8440-es telefonszámon.

Postai kölcsönzés esetén az alábbi címre küldjék a könyveket: MVGYOSZ 1406 Budapest, Pf.: 44.

Ki lehet kölcsönző?

Az a látássérült, aki az adott naptári évre vonatkozóan beiratkozott, elfogadja az Általános szerződési feltételeket és az adatkezelési szabályzatot.

Kölcsönzés

Pontírásban írt, vagy nyomtatott könyv kölcsönzése a Louis Braille-könyvtár érvényes olvasójegyének birtokában lehetséges.
Kölcsönözni lehet a könyvtárban személyesen, vagy megbízott személy segítségével. A budapesti olvasók kérhetik a házhoz szállítást, a Magyarország más településein élők pedig a postai szállítást.


A Louis Braille-könyvtár története

Vakok számára 1896-ban Budapesten nyílt Braille-könyvtár, amely – bár a helye azóta megváltozott – a mai napig is működik és várja olvasóit. Az idők folyamán a Braille-könyvek is kopnak, elhasználódnak, ezért cseréjük és az új könyvek másolása / nyomtatása folyamatos, ám közel sem egyszerű feladat. A többszöri költözés, a két világháború és a technológia fejlődésének dacára mégis jónéhány ritkaságot, sok-sok évtizede kézzel, azaz Braille-táblával lemásolt, köteteket is őriz és kölcsönöz a könyvtár.

2018-ban a könyvtár gyűjteménye 1391 műből állt, ami 14.521 kötetet jelent. A Braille-könyvek terjedelmesek, mivel egy-egy Braille-cella, ami egy karakternek felel meg, jóval nagyobb, mint egy normál nyomtatott betű.

Néhány fontos adat

Egy Braille-kötet átlagosan 70-85 közötti oldalból áll. Ez megfelel egy síkírású könyv 27-30 oldalának, így egy átlagos hosszúságú könyv is 10-15 kötet.

A terjedelmekre egy-két példa:

Az elmúlt évtizedekben a Braille-könyvek olvasása háttérbe szorult. Ennek egyik nyomós oka, hogy a felnőttként megvakult emberek Braille-írógéppel írni tökéletesen megtanulnak, de pontírást olvasni csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudnak. 1961-ben létrejött a hangoskönyvtár, a 90-es évek elejétől pedig egyre nagyobb teret hódít a számítógépes olvasás, ami ma már utazás közben is könnyen megvalósítható az okostelefonos könyvolvasó alkalmazások használatával. A hangos vagy elektronikus könyvek napjainkra könnyen hozzáférhetővé váltak, nem mellesleg pedig jóval egyszerűbben szállíthatók és kisebb feltűnéssel olvashatók, mint a hatalmas Braille-kötetek. A Braille-könyvtár olvasóinak véleménye szerint azonban bensőségesebb élményt nyújt a maguk olvasta könyv.


Heti Braille-könyv ajánlat

Passuth László: Édenkert az óceánban

Bougainville felfedezi Tahitit

(6 kötet)

Passuth Lászlóra emlékezünk!

120 éve született Passuth László író, műfordító.

(1900. július 15. – 1979. június 19.)

Bougainville a XVIII. század francia történelmének egyik legjellegzetesebb alakja. Pompadour asszony kegyence, a főurak üldözöttje, XVI. Lajos védelmezője, a forradalom tengernagya – és közben a kanadai indián-háború hőse, a Föld első francia körülhajózója, az Akadémia halhatatlanja, világhírű író, a sors kegyeltje…

Passuth László róla írt könyve ellentmondásos kort és fényes életet vetít elénk, az életmű középpontjába helyezve a humanista tudóskatona világkörüli útját, és annak is közepébe Tahiti felfedezését.

Bougainville ugyanis az első fehér emberek egyike, aki lábát e legendás hírű szigetre tette, s tapasztalatai alapján elnevezte Cytherea (Venus) szigetének.

„A sziget nagy volt, nem szerepelt semmiféle tengeri térképen. Parancsnok, tisztek, matrózok – mind tisztában voltak azzal, hogy eljutottak az ábrándok valóságához, felfedezésük csúcspontja a vállalkozásnak: a megelevenedett mesekezdetét jelenti már a hajnal, amely holnapra rájuk virrad.

A part varázsa leírhatatlan volt, mintha szirének csalfa játéka lenne, úgy csalogatta a hajósokat, ám a visszacsapódó, a korallszirteken megtörő tengertajték sejtette a Boudeuse kormányosával az ezer veszélyt, melyet e partok rejtenek. Így csak szemük gyönyörködhetett a képben: ez volt valóban a legszebb sziget, az idilli gyönyörűség paradicsoma. Patakok zúgva áradtak le a magasságokból, sisteregve olvadtak bele az óceán vizébe, a part selymes-homokos karéja óriási aranycsíkot vont a sziget köré az apály óráiban, háttérben a smaragd mélyzöld színében pompázó hegyek koszorúja, mindenütt, amerre tekintetük eljut s amit távcsövük még felfedezhet – virágok erdeje, hatalmas, dália formájú, ezer színben csillogó virágok, melyek innen, a hajó fedélzetéről már űző nyugtalansággal telítik az egyébként oly higgadt botanikust, Commerçon urat.”

„Bizonyos, hogy az embernek nincs olyan kegyetlen s vérszomjas jellege, melyet az állatok ösztönszerűen felismerhetnének, mint olyan lényét, mely az ő vérükkel táplálkozik. De a bizalom, melyet az embernek ajándékoznak ezek az ártatlan lények, bizonyára nem tart sokáig – menten meg kell tanulniuk, hogy ezentúl már úgy kell őrizkedniük az embertől, mint legkegyetlenebb ellenségüktől.”

Forrás:

https://moly.hu/konyvek/passuth-laszlo-edenkert-az-oceanban

Árvay Mária

Az MVGYOSZ Braille-Könyvtárából az alábbi új művek rövidírással vagy teljesírással kölcsönözhetőek.

2020.06.18

Rövidírás 44

Bán Mór – 6. rész A holló háborúja – A.1309 – 15 – történelmi

Bán Mór – 7. rész A félhold tündöklése – A.1322 – 15 – történelmi

Cook, Robin – Járvány – A.1330 – 6 – krimi

Csepregi János – Az amerikai fiú – A.1312 – 2 – regény

Fejős Éva – Újra veled Sydneyben – A.1329 – 6 – krimi

Hajdú-Antal Zsuzsanna – Utánad – A.1320 – 4 – ifjúsági

Hocken, Sheila – Az új élet – A.1313 – 4 – életrajz

Kámán Balázs – Zápor könnyekkel – E.1321 – 2 – elbeszélés

Kehlmann, Daniel – Tyll – A.1311 – 6 – regény

Levendel Júlia – Bolyongás Hajnalban – E.1326 – 2 – elbeszélés

Levendel Júlia – Megijesztenéd a Vidám madarakat? – A.1327 – 5 – regény

Murphy, Joseph – Tudatalattid csodálatos hatalma – B.1317 4 – ezotéria

Polcz Alaine – Befejezhetetlen könyv a szerelemről – A.1310 – 3 – memoár

Polcz Alaine – Macskaregény – A.1308 – 2 – memoár

Rice, Morgan – A Becsület siralma – A.1331 – 6 – fantasy

Rice, Morgan – A sárkányok dühe – A.1323 – 5 – fantasy

Smith, Wilbur – A napmadár – A.1324 – 12 – kaland

Szerző nélkül – Népmesék középsős óvodásoknak – C.1319 – 2 – mese

Wesley, L. J. – Egy űrállomás takarító naplója – A.1325 – 3 – kaland

Teljesírás

Hocken, Sheila – Emma meg én – A.1328 – 3 – életrajz

Károlyfi Zsófia – Palacs Eszter – Böszmerenghy Töhötöm – C.1314 – 1 – mese

Rice, Morgan – A hősök küldetése – A.1315 – 5 – fantasy

Rice, Morgan – A királyok sorsa – A.1316 – 4 – fantasy

Szerző nélkül – Meseválogatás kiscsoportos óvodásoknak I. – C.1318 – 1 – mese

Jó olvasást kívánok!

dr. Nagyné Berke Mónika

szolgáltatásvezető

Mikor tud személyesen könyvet kölcsönözni?

A Braille Könyvtár 2020. július 1.-től, kizárólag időpont foglalás mellett, személyesen látogatható.

Személyes kölcsönzés kizárólag időpont foglalás mellett lehetséges. Kérjük, foglaljon időpontot a szövetség elérhetőségei egyikén. A könyvtár Budapesten, a Thököly út 105. szám alatt, a második emeleten, az MVGYOSZ telephelyén található.

Louis Braille-könyvtár nyitvatartás:
Hétfőn: zárva
Kedden: 10:00 – 17:00
Szerdán: zárva
Csütörtökön: 9:00 – 17:00
Pénteken: 8:30 – 12:30
Szombaton: zárva
Vasárnap: zárva

Előfordulhat, hogy a fent meghirdetett nyitvatartási időtől eltérő időben tart nyitva a könyvtár. Erről az MVGYOSZ e-mailben olvasható hírlevelében, vagy a hírek között kaphat tájékoztatás.

Amennyiben kérdése, észrevétele van, kérjük, írjon nekünk:

Ugrás a lap tetejére