Mit Olvasson?

Egységesítettük a Braille-, és a hangoskönyvtár katalógusát. Kölcsönzés előtt mindig győződjön meg arról, hogy a mű milyen formátumban érhető el. A könyv adatlapjának utolsó eleme mutatja az elérhető formátumokat. A keresőbe formátumra (Braille, vagy cd, vagy online) is rákereshet.

A Louis Braille Könyvtár katalógusa

SzerzőCímFelolvasóAzonosítóCD/KötetszámMűfajFormátumMegjegyzés

Hogyan lehet kölcsönözni?

A kölcsönzés feltétele, hogy a kölcsönző legyen beiratkozva a könyvtárba. A beiratkozás történhet személyesen,a Louis Braille Könyvtárban, nyitvatartási időben, vagy az MVGYOSZ , a megyeszékhelyeken működő valamelyik tagegyesületénél, ügyfélfogadási időben.

Személyes kölcsönzés kizárólag időpont foglalás mellett lehetséges. Kérjük, foglaljon időpontot a szövetség elérhetőségei egyikén. A könyvtár Budapesten, a Thököly út 105. szám alatt, a második emeleten, az MVGYOSZ telephelyén található.

A személyes kölcsönzés történhet megbízott személy segítségével is, de ekkor egy szabályszerű meghatalmazásra és a megbízó személyes okmányainak (személyi igazolvány, illetve MVGYOSZ arcképes igazolvány)  a kölcsönzéskor történő bemutatására is szükség van.

A Braille-könyvek postai kiszállítása díjmentes, de csak a kölcsönző postacíme szerint illetékes postahivatalig történik.  Aki postai kiszállítással kér hangoskönyveket, azt kérjük, egyeztessen telefonon a könyvtár munkatársával a 06-1/384-8440-es telefonszámon.

Postai kölcsönzés esetén az alábbi címre küldjék a könyveket: MVGYOSZ 1406 Budapest, Pf.: 44.

Ki lehet kölcsönző?

Az a látássérült, aki az adott naptári évre vonatkozóan beiratkozott, elfogadja az Általános szerződési feltételeket és az adatkezelési szabályzatot.

Kölcsönzés

Pontírásban írt, vagy nyomtatott könyv kölcsönzése a Louis Braille-könyvtár érvényes olvasójegyének birtokában lehetséges.
Kölcsönözni lehet a könyvtárban személyesen, vagy megbízott személy segítségével. A budapesti olvasók kérhetik a házhoz szállítást, a Magyarország más településein élők pedig a postai szállítást.


A Louis Braille-könyvtár története

Vakok számára 1896-ban Budapesten nyílt Braille-könyvtár, amely – bár a helye azóta megváltozott – a mai napig is működik és várja olvasóit. Az idők folyamán a Braille-könyvek is kopnak, elhasználódnak, ezért cseréjük és az új könyvek másolása / nyomtatása folyamatos, ám közel sem egyszerű feladat. A többszöri költözés, a két világháború és a technológia fejlődésének dacára mégis jónéhány ritkaságot, sok-sok évtizede kézzel, azaz Braille-táblával lemásolt, köteteket is őriz és kölcsönöz a könyvtár.

2018-ban a könyvtár gyűjteménye 1391 műből állt, ami 14.521 kötetet jelent. A Braille-könyvek terjedelmesek, mivel egy-egy Braille-cella, ami egy karakternek felel meg, jóval nagyobb, mint egy normál nyomtatott betű.

Néhány fontos adat

Egy Braille-kötet átlagosan 70-85 közötti oldalból áll. Ez megfelel egy síkírású könyv 27-30 oldalának, így egy átlagos hosszúságú könyv is 10-15 kötet.

A terjedelmekre egy-két példa:

Az elmúlt évtizedekben a Braille-könyvek olvasása háttérbe szorult. Ennek egyik nyomós oka, hogy a felnőttként megvakult emberek Braille-írógéppel írni tökéletesen megtanulnak, de pontírást olvasni csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudnak. 1961-ben létrejött a hangoskönyvtár, a 90-es évek elejétől pedig egyre nagyobb teret hódít a számítógépes olvasás, ami ma már utazás közben is könnyen megvalósítható az okostelefonos könyvolvasó alkalmazások használatával. A hangos vagy elektronikus könyvek napjainkra könnyen hozzáférhetővé váltak, nem mellesleg pedig jóval egyszerűbben szállíthatók és kisebb feltűnéssel olvashatók, mint a hatalmas Braille-kötetek. A Braille-könyvtár olvasóinak véleménye szerint azonban bensőségesebb élményt nyújt a maguk olvasta könyv.


Elgondolkodtató cseh regény a Louis Braille Könyvtárban

Milan Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége
Braille-rövidírás: 10 kötet
Hangoskönyv: 9 óra 57 perc
Felolvassa: László Zsolt

Nehéz könnyűnek lenni

”Nincs olyan ember, aki idillel ajándékozhatná meg a másikat. Erre csak az állat képes, mert azt nem űzték ki a Paradicsomból. A szeretet, mely a kutyát az emberhez fűzi, idilli szeretet. Nincs benne nézeteltérés, szívettépő jelenet, nincs benne fejlemény. Karenin az ismétlődésen alapuló életével vette körül Terezát és Tomást, és ezt várta tőlük is. Az emberi idő nem körben forog, hanem egyenes vonalban fut előre. Ez az oka, hogy az ember nem lehet boldog, mert a boldogság az ismétlődés utáni vágy.”

Milan Kundera a legtöbb fényképén kifejezetten komor arccal néz a kamerába. A nem túl napfényes világnézetre minden oka megvan. Harminchat évesen, hazájában hallgatásra és megalázó kulimunkára ítélve volt kénytelen emigrálni – bónuszként még csehszlovák állampolgárságától is megfosztották –,   hogy aztán egy új nyelven, a francián próbáljon meg kunderául írni. Amúgy sikerült is neki.

A 29-es születésű cseh író első regényei (Tréfa, Az élet máshol van, Búcsúkeringő) megannyi metsző, keserű gúnykacaj. Kortársai kisebb-nagyobb regiszterbeli különbségekkel hasonlóképpen reflektáltak hazájuk 20. századi viszontagságaira prózában és filmvásznon egyaránt. Ám írónknak kevés Hrabal és Menzel burleszkszerű, s mindenképpen humánusabb iróniája. Ő gyűlölködve, görcsös fintorral mutat szamárfület a fennálló hatalomnak, szervilis honfitársainak. Akkor is, ha tudja, hogy senki sem fog vele nevetni.

Franciaországban töltött első tíz éve érezhetően pozitív hatással volt Kunderára. Elhullatta rettegett méregfogait, s 86-ban megjelent, a soha nem áhított világhírt rászabadító regényében dalol a lelke. A cinizmus béklyóitól megszabadulva, tiszta fejjel és sallangmentesen szintetizálja mindazt, amit tud történelemről, hűségről és megcsalásról, kutyákról és tehénkékről.

Ami régen idegesített marcona szerzőnkben, az mostanában egyre inkább szórakoztat: vitatható filozófiai állításokból emel gúlákat, s eme ingatag építmények köré szervezi regénye szereplőgárdáját, idejét és cselekményét is. Szörnyen rosszul hangzik, de köszönhetően Kundera rafinált dramaturgiai készségeinek, mégis működik. Tomás, a szoknyapecér prágai sebészorvos (később ablakmosó, majd traktorvezető), Tereza, az örökké szomorú kisvárosi pincérnő, a kiábrándult Szabina és a nevetségességig idealista Franz könnyű lufikként ütődnek a légből kapott állítások kemény falának, míg azok megrepednek, nagy dörrenéssel leomlanak. Puff! Aki pedig keresztülrágja magát a néhol kínos, néhol izgalmas eszmefutamokon és érdektelen álomleírásokon az meglepően strukturált, élvezetes kelet-európai sztorit kap jutalmul besúgókkal, szovjet tankokat heccelő cseh lánykákkal, koszos garzonlakásokkal és retró szexjelenetekkel.

Kundera a „Lét elviselhetetlen könnyűsége” megírása után nem érdeklődött tovább hazája múltja és jelene iránt. A 90-es „Halhatatlanság” oldalain a modern társadalom kritikája a tárgy, a kétezres években franciául írott vékonyka kis regényeiben pedig finom, érzékeny tollal boncolgat érdekes érzelmi viszonyokat. Egy ideje teljesen elhallgatott. Érthető. Hiszen már mindent elmondott.

Iván Péter


Braille könyvek igényelhetőek

  1. 02. 12.

Újabb ingyenesen elvihető Braille művek az MVGYOSZ Braille-könyvtárából. Az igényeket az MVGYOSZ ügyfélszolgálatán lehet leadni. A könyveket postai úton küldjük meg, de a személyes átvétel is lehetséges. Ez esetben kérjük, kérjen időpontot az MVGYOSZ elérhetőségei egyikén.

Szerző – cím – nyilvántartási szám – kötetszám – írásmód:

Antal Imre – Pami – A.1115 – 4 – rövidírás 44

Bédier, Joseph – Trisztán és Izolda regéje – A.887 – 3 – rövidírás 44

Brecht, Bertolt – A kaukázusi krétakör – D.958 – 2 – rövidírás 44

Chapman, Gary – Egymásra hangolva – B.1213 – 3 – rövidírás 44

Csehov, A.  P. – Cseresznyéskert – D.875 – 1 – rövidírás 44

Donath, J. A. A. – A Triannita – A.1219 – 3 – rövidírás 44

Dumas, Alexandre – Emlékeim – A.1010 – 8 – rövidírás 44

Ézsiás Erzsébet – A hit pajzsa – B.1123 – 2 – rövidírás 44

Faludy György – Francois Villon balladái – D.869 –1 – rövidírás 44

Homérosz – Iliász – A.594 –11 – rövidírás 44

Illyés Gyula – Puszták népe – A.883 – 5 – rövidírás 44

Kesey, Ken – Száll a kakukk fészkére – A.1031 – 6 – rövidírás 44

Köthe, Rainer – Macskák –B.1242 – 1 – rövidírás 44

London, Jack – Aranyásók Alaszkában – A.1011 – 5 – rövidírás 44

Méray Tibor – Tisztító vihar – B.517 – 9 – rövidírás 44

Orwell, George – 1984 – A.1055 – 6 – rövidírás 44

Orwell, George – Állatfarm – A.941 – 2 – rövidírás 44

Poe, Edgar Allan – A Morgue utcai gyilkosság – E.1142 – 2 –rövidírás 44

Rejtő Jenő – Az előretolt helyőrség – A.1059 – 4 – rövidírás 44

Shakespeare, William – A vihar – D.954 –1 – rövidírás 44

Shaw, G. B. – Pygmalion – D.1034 – 3 – rövidírás 44

Szabó Magda – Születésnap – A.1017 – 5 – rövidírás 44

Tersánszky Józsi Jenő – Legenda a nyúlpaprikásról – A.1084 – 2 – rövidírás 44

Tóth Krisztina – Akvárium – A.1301 – 5 – rövidírás 44

Tóth Krisztina – Hazaviszlek, jó? – E.1300 – 3 –rövidírás 44

Ulickaja, Ljudmila – Elsők és utolsók –E.1304 – 9 – rövidírás 44

Wells, H. G. – A bűvös bolt és más elbeszélések – E.1038 – 6 – rövidírás 44

Wilder, Thornthon – Szent Lajos király hídja – A.1220 – 2 – rövidírás 44

Zalán Tibor – Göncölszekér – E.1298 – 4 – rövidírás 44

Aubry,Cécile – Poly – A.1025 – 2 – teljesírás

Deary, Terry – Rettegett rómaiak – B.1260 – 2 – teljesírás

Dékány András – S.O.S. Titanic – A.1013 – 4 – teljesírás

Karinthy Frigyes – Tanár úr kérem – E.383 – 1 – teljesírás

Kerr, M. E. – Duci és a heroin – A.1238 – 3 – teljesírás

Lofting, Hugh – Doktor Dolittle és az állatok – C.1043 – 2 – teljesírás

Oldmeadow, Katharine L. – A Sárkányház titka – A.1169 – 5 – teljesírás

Pohl, Frederik – Csernobil – A.1009 – 7 – teljesírás

Rejtő Jenő – Piszkos Fred, a kapitány – A.1150 – 4 – teljesírás

Rugen, Samantha – Nyakig az életben – A.1103 – 4 – teljesírás

Szabó Judit, G. – Bezzeg a más gyereke – C.1094 – 3 – teljesírás

Zalán Tibor – A szürrealista balkon – D.1297 – 2 – teljesírás

dr. Nagyné Berke Mónika

szolgáltatásvezető


Keressen kényelmesen a könyvek között

Az MVGYOSZ Braille- és hangoskönyv katalógusát egységesítettük, csupán pár kattintással mindent megtudhat a keresett műről.

Az MVGYOSZ folyamatosan arra törekszik, hogy minél több olyan szolgáltatást fejlesszen ki, illetve a meglévő szolgáltatásait úgy modernizálja, hogy azok minél hatékonyabbak legyenek, és elégedettséggel töltsék el a látássérült ügyfeleket. A legújabb fejlesztésünk a szövetség honlapján található katalógusok egységesítése. Eddig az érdeklődőknek táblázatokat kellett letölteniük a honlapról, ha meg szerették volna tudni, hogy az elolvasni kívánt könyv megvan-e hangos vagy Braille-változatban. Azaz annak kiderítéséhez, hogy az adott könyv Braille-ben és hangos változatban is egyaránt megvan-e, egy 1500 soros és egy 5000 soros táblázatot kellett összehasonlítani. Ez a kényelmetlen keresés immár a múlté, a problémát ugyanis a két katalógus összefésülésével sikeresen kiküszöböltük.

Amennyiben az mvgyosz.hu oldalon a Bodor Tibor Hangoskönyvtár, illetve a Louis Braille Könyvtár hivatkozás alatt található katalógusból szeretnénk információt kapni egy műről, akkor többféle lehetőség közül is választhatunk. A katalógusban szereplő művek több különböző szempont alapján is sorba rendezhetők. Így a könyvek szerző, cím, felolvasó, azonosító, cd / kötetszám, műfaj, formátum alapján is szűrhetők. Természetesen arra is van lehetőség, hogy a szabad szavas keresőmezőbe beírjuk a keresett mű egyik adatát. A keresés indítható úgy is, hogy például beírjuk a szerkesztőmezőbe a Braille szót, így azokat a könyveket fogja elsőként megjeleníteni, amelyek Braille-formátumban is elérhetőek.

A népes olvasótábor örömére a két katalógus egységesítésének köszönhetően mostantól kezdve egy adott műről azonnal megtudható, hogy Braille, cd, online változatban is elérhető-e az MVGYOSZ könyvtárában. A katalógust hetente bővítjük új művekkel, a Braille-ben elérhető könyveket folyamatosan adjuk hozzá a listához.

Bízunk benne, hogy a kereső segítségével mindenki gyorsan és egyszerűen talál magának kedvére való olvasnivalót a több mint ötezer különböző mű közül.

dr. Nagyné Berke Mónika

szolgáltatásvezető

Mikor tud személyesen könyvet kölcsönözni?

A személyes kölcsönzéshez kérjük, foglaljon időpontot az MVGYOSZ elérhetőségei egyikén.

Személyes kölcsönzés kizárólag időpont foglalás mellett lehetséges. Kérjük, foglaljon időpontot a szövetség elérhetőségei egyikén. A könyvtár Budapesten, a Thököly út 105. szám alatt, a második emeleten, az MVGYOSZ telephelyén található.

Louis Braille-könyvtár nyitvatartás:
Kedden:10:00 – 17:00
Csütörtökön:9:00 – 17:00
Pénteken:8:30 – 12:30

Előfordulhat, hogy a fent meghirdetett nyitvatartási időtől eltérő időben tart nyitva a könyvtár. Erről az MVGYOSZ e-mailben olvasható hírlevelében, vagy a hírek között kaphat tájékoztatás.

Amennyiben kérdése, észrevétele van, kérjük, írjon nekünk: