Dr. Nagy Sándor levélben fordult a cég vezetőihez és az illetékes államtitkárhoz, aminek eredményeként szeptember 20-án tárgyalt az ügyben a Főkefe cégvezetőjével és ügyvezető igazgatójával, valamint a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárral.

 

A tárgyaláson részt vettek a célvállalat HR munkatársai is, akik tájékoztattak a pontos dolgozói létszámadatokról. Eszerint a jelenleg 3263 főt foglalkoztató Főkefe Nonprofit Kft. alkalmazottainak 4,6 %-a vak (150 fő), 8,2 %-a pedig alig- és gyengénlátó (267 fő). Ez a létszám tartalmazza a telephelyeken és a bedolgozói jogviszonyban foglalkoztatott látássérült munkavállalókat. A vállalatnál bedolgozóként jelenleg 176 főt alkalmaznak, akik közül 100 fő látássérült (28 fő vak, 72 fő pedig alig- és gyengénlátó).

 

A cég képviselői elmondták, hogy az átalakításnak nem célja a bedolgozást végző munkavállalóktól való megválás, azonban a bedolgozói munkavégzés mostanra gazdaságtalanná és logisztikailag is nehézkessé vált, ráadásul a telephelyeken dolgozó munkatársakkal szemben igazságtalanul kisebb elvárásoknak kell megfelelniük ezeknek a munkatársaknak ugyanannyi fizetésért. A cég a bedolgozóknak a lakóhelyükhöz legközelebbi telephelyein ajánlott munkalehetőséget, bevonva ebbe a foglalkoztatási átalakításba az Erfó és a Kézmű Nonprofit Kft. telephelyeit is, mivel ez a három védett foglalkoztató jelenleg egy cégcsoporton belül működik.

 

Bár a munkavállalók tájékoztatása és nyilatkoztatása még nem fejeződött be, az már most látszik, hogy többen fogadják el a telephelyekre való bejárást (96 fő), mint amennyien munkaviszonyuk megszűntetését kérték (58 fő). A fennmaradó létszám nyilatkozatai is beérkeznek a napokban a vállalat központjába. Az eddigi adatok szerint mindössze 9 látássérült bedolgozó nyilatkozott úgy, hogy a telephelyen felajánlott munkát nem tudja ellátni.

 

Dr. Nagy Sándor elmondta, hogy a bedolgozói hálózat felszámolása ellentétes a kormányzat foglalkoztatással kapcsolatos kommunikációjával, mely szerint előnyben kell részesíteni az alternatív foglalkoztatási formákat, így a bedolgozás lehetőségét is. Emellett több olyan látássérült bedolgozója is van a cégnek, akik még a legközelebbi telephelyre való bejárást sem tudják megoldani, vagy mert nem közlekednek önállóan, vagy mert tömegközlekedéssel még a legközelebbi munkahely elérése is csak többszöri átszállással, komoly időbefektetéssel lenne lehetséges számukra. A cég új ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy az ilyen, vélhetően kis számú egyedi esetet megvizsgálják és ezen munkavállalók számára maximálisan személyre szabott segítséget biztosítanak munkaviszonyuk fenntartása érdekében. Az államtitkár is azt az álláspontot képviselte, hogy a szervezeti átalakítás miatt egyetlen megváltozott munkaképességű munkavállaló sem kerülhet utcára, a célvállalatoknak pedig mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a munkaerő-piacon leghátrányosabb helyzetben levő alkalmazottaik megtarthassák munkaviszonyukat.

 

A tárgyalás során mindkét fél részéről felmerült az igény a jövőbeni szorosabb együttműködésre és egymás tájékoztatására. A Főkefe Nonprofit Kft. és az MVGYOSZ között egészen a 90-es évek elejéig rendszeres szakmai kapcsolat állt fenn. A megbeszélés során a felek egy együttműködési megállapodás megkötésében is megállapodtak a kapcsolat szorosabbra fűzése érdekében.

 

Németh Orsolya