A Befogadó magyar település díj pályázatot kétévente hirdetik meg és minden alkalommal legfeljebb három települést díjaznak. A díjért bármely magyarországi önkormányzat versenybe szállhat, amely képes hitelt érdemlően bemutatni, hogy tevékenysége során kiemelt figyelmet fordít az esélyegyenlőség biztosítására, a településen élő fogyatékos személyek inklúziójára, a fizikai és infókommunikációs akadálymentesítésre, a helyben elérhető szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférésre. A pályázók kétkörös bírálati folyamat eredményeként nyerhetik el a Befogadó magyar település díjat, melyet két évig jogosultak kommunikálni, arculati elemeik között megjeleníteni. A díj átadására minden alkalommal a Parlamentben kerül sor.

 

2018-ban összesen 15 pályázat érkezett a FESZT elnökségéhez. Az elnökség javaslatai alapján a pályázatokat értékelő zsűriben az MVGYOSZ képviseletében Németh Orsolya vett részt. Az első körös pályázatokban az önkormányzatok írásban adtak választ a településen élő fogyatékos személyek létszámára, a nekik nyújtott helyi szolgáltatásokra, az egyenlő hozzáférés biztosítása érdekében elvégzett beruházásokra és megvalósított programokra, valamint azok számszerűsíthető eredményeire, a fogyatékos emberek szervezeteivel való együttműködésre és társadalmi párbeszédre, a település befogadó jellegét igazoló programokra és szolgáltatásokra vonatkozó kérdésekre. A beérkezett pályázatokból a zsűri végül hetet javasolt továbbengedni a második fordulóba, melynek során a pályázók személyesen, prezentáció formájában ismertették településük befogadó tevékenységeit.

 

A második körös bírálatra 2018. november 6-án került sor a MEOSZ székházában. A zsűri javaslata alapján a FESZT elnöksége dönt a három díjazottról. A Befogadó magyar település díj átadása a fogyatékos emberek világnapján, 2018. december 3-án lesz a Parlamentben.

 

Németh Orsolya