A június 29-én lezajlott egyeztetésen az elnök és az államtitkár megvitatta a látássérült emberek érdekképviseletének aktuális kérdéseit és keresték az együttműködés lehetőségeit.

 

Az államtitkár elmondta, hogy kiemelten számít az országos szervezetek javaslataira a következő EU-s finanszírozási ciklusban támogatandó területek és tevékenységek meghatározásánál, illetve többek között ennek érdekében folyamatosan biztosítják az érdekegyeztetés lehetőségét a fogyatékos emberek szervezetei számára. Kiemelten igaz ez az akadálymentesítés és egyenlő hozzáférés kérdéseire.

 

Az elnök hangsúlyozta, hogy a fogyatékossággal élő emberek szervezetei az érdekvédelmi munkán túl számos hiánypótló szolgáltatást nyújtanak részben a tagjaik és más érintettek, részben a teljes társadalom számára. Kiemelte, hogy a látássérült emberek egyesületei rendszeresen szerveznek ún. érzékenyítő programokat iskolákban, szabadidős rendezvényeken, de akár cégek és közintézmények részére is, szinte mindig ingyenesen. Az MVGYOSZ állami költségvetési támogatása még mindig csak részben finanszírozza ezeket a szolgáltatásokat, melyeket a szövetség folyamatosan fejleszt és megújít. A legújabb szolgáltatás, a Távszem még csak kialakulóban van, de a szövetség vezetősége és a projektet megvalósító csapat már most gondolkodik a fenntartás lehetőségein, miközben az MVGYOSZ székházának felújítása is kezd halaszthatatlanná válni. Mindezekre hivatkozva dr. Nagy Sándor nem csak a költségvetési támogatás emelését, hanem külön támogatás biztosítását is kérte ezen tevékenységek elvégzéséhez.

A Városliget megújulásának hírei folyamatosan foglalkoztatják a lakosságot, köztük természetesen a látássérülteket is, hiszen ők is gyakori látogatói és használói a zuglói közparknak. Már a beruházás tervezésének kezdete óta fokozott figyelem irányul valamennyi speciális igényű célcsoportra, így a gyerekek, turisták és idősek mellett a fogyatékos személyekre is. A vak és gyengénlátó embereket azért is érinti érzékenyen a Liget felújítása, mivel a Vakok Kertje, mint kifejezetten a látássérült gyerekek és felnőttek pihenését, rekreációját biztosítani hivatott létesítmény, szintén teljesen megújul.

 

A Liget Projektet a kezdetektől figyelemmel követik az MVGYOSZ akadálymentesítésért felelős munkatársai. A tervezés időszakában történt előzetes egyeztetések során komplex akadálymentesítési koncepció készült a Városliget felújításához, a jelenlegi tervezési és kivitelezési folyamatokat ez alapozza meg. Bár az egyeztetések azóta is folyamatosak, sajnos érzékelhető, hogy a Liget Projekt háza táján gyakran kiszámíthatatlanul zajlanak az események.

 

Az elmúlt hetekben több egyeztetésen is részt vettünk a Városliget akadálymentes kialakításával kapcsolatban. Ezek egy része kifejezetten a vak és gyengénlátó felhasználók igényeivel kapcsolatos kérdések egyeztetését szolgálta, melyek során részletesen áttekintettük a beruházás terveit és a létesítményekben alkalmazandó akadálymentesítési megoldásokat. Július 5-én a Mozgássérültek Budapesti Egyesületével és a beruházás számos szereplőjével közös egyeztetésen részletesen áttekintettük a Városliget megújuló és új létesítményeinek terveit, melyek számos innovációt és kényelmi funkciót tartalmaznak.

 

A hamarosan átadásra kerülő Vakok Kertje modern és akadálymentes környezetben várja majd látogatóit. A szabadtéri létesítmények teljes cseréjére kerül sor, így új útburkolat, pihenőpadok, növények és szabadtéri játékok, továbbá egy színpad és egy tapintható makett is szolgálja majd a látogatókat. Ezen felül a régi faház helyett egy modern, kör alaprajzú épület készül a kertben megrendezendő szabadidős programok kiszolgálására, ami kulturált körülmények között biztosítja mellékhelyiség használatának és a rendezvények lebonyolításához szükséges kisebb eszközök tárolásának a lehetőségét. A ház körül a tervek szerint pihenő padok lesznek, melyek mellett a rehabilitációs mérnök és az MVGYOSZ képviselői is javasolták telefon töltési lehetőség kialakítását. A Liget területén több ponton lesznek olyan ún. okos padok, melyek hasonló szolgáltatást nyújtanak bárki számára, így ezt a lehetőséget a Vakok Kertjében is biztosítani szükséges. A cél, hogy a Vakok Kertje a látássérült emberek védett közösségi tere legyen, mely éppúgy alkalmas egyéni, mint társas kikapcsolódásra.

 

A Liget teljes területén található útburkolatokban következetesen megjelennek a közutakról már ismert taktilis vezetősávok és figyelmeztető jelzések, egyebekben pedig a beruházók a jól láthatóság követelményeinek való megfelelésre is ígéretet tettek. A látássérült látogatókat javaslataink alapján hangostérkép és a mindenki számára készülő mobiltelefonos alkalmazás is segíti majd a Ligetben való tájékozódásban, mely az ISO 40500 szabvány szerint kerül kialakításra. Az útburkolatokban elhelyezésre kerülnek továbbá olyan taktilisen és vizuálisan is jól érzékelhető egyedi, kör alaprajzú jelzések, melyek egy-egy fontos pontra, pl. múzeum vagy játszótér bejárata, hívják fel a figyelmet.

 

A Városliget területén több vendéglátó helyiség, játszótér, sportpark, múzeum, sportpálya, öltöző és nyilvános illemhely is létrejön vagy megújul. A játszótereken és a szabadtéri sportparkban a hagyományos játékok és fitnesz eszközök mellett olyanok is elérhetőek lesznek, melyek akár kerekesszékes gyermekek vagy felnőttek számára is használhatóak. Az illemhelyek egy része éjjel-nappal, ingyenesen használható lesz, a hagyományos helyiségek mellett családi és akadálymentes mosdók és öltözők is várják majd a látogatókat. Az illem- és vendéglátóhelyek épületein belül nem kerülnek elhelyezésre taktilis vezetősávok a kis alapterület és az átrendezhetőség miatt, viszont követelmény a kontrasztos kialakítás és a jó megvilágítás, valamint a jól olvasható sík- és pontírásos tájékoztató feliratok megléte. A már átadott kutyafuttató többek között a vakvezetőkutyával közlekedő látássérültek kényelmét és biztonságát szolgálja. A segítő kutyák természetesen minden létesítménybe bemehetnek. Az egyeztetéseken résztvevők hangsúlyozták a személyzet felkészítésének fontosságát többek között az ilyen jellegű kérdésekben is.

 

A megújuló Ligetben található középületek kialakításáról részletesebb egyeztetés a felújítás következő ütemében várható.

 

 

Lezárult a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) fokozottan védtelen közlekedőkre vonatkozó projektje, melynek megvalósításában a többi nagy fogyatékosügyi érdekvédelmi szervezettel együtt az MVGYOSZ is együttműködő partnerként vett részt. A projekt zárórendezvényére 2018. június 27-én került sor a Gellért Hotelben, melyen bemutatásra kerültek a projekt során összegyűjtött információk és tapasztalatok.

 

A fogyatékossággal élő személyek és más fokozottan védtelen közlekedői csoportok képviselői több fórumon osztották meg a gyalogos és közösségi közlekedés során rájuk leselkedő veszélyeket és az ezek elhárítására vagy enyhítésére vonatkozó megoldási javaslataikat. Ebből a célból a résztvevő szervezetek az érintettek számára fórumokat szerveztek és tanulmányban foglalták össze legfontosabb tapasztalataikat, valamint a társadalom számára az adott közlekedői csoportra való nagyobb odafigyelést elősegíteni hivatott lehetséges üzeneteiket. Ugyancsak felmérték a projekt során a fokozottan védtelen közlekedőket segítő okostelefonos applikációkat és azok hozzáférhetőségét. Emellett egy vizsgálat keretében 17 forgalmas budapesti csomópontot is elemeztek abból a szempontból, hogy milyen lehetséges konfliktusok állnak ott fenn a gyalogosok, kerékpárosok és a többi jármű között.

 

Az MVGYOSZ részéről a munkában Erhart Péter és Németh Orsolya vett részt. Június 20-án a székházban megtartott látássérült közlekedői fórumon nem csupán az MVGYOSZ látássérült (vak, aliglátó, gyengénlátó, fehérbottal, vakvezetőkutyával, segédeszköz nélkül és kísérővel közlekedő) munkatársai számoltak be közlekedési szokásaikról, tapasztalataikról és fejlesztési igényeikről, hanem a szövetség vakvezetőkutya kiképzői, a Siketvakok Országos Egyesülete és a Vakok Állami Intézete Elemi Rehabilitációs Centrumának képviselői is.

 

Az MVGYOSZ által kiadott tanulmányban elsősorban azoknak a látássérültek számára nehézséget jelentő közlekedési szituációknak a tárgyalására és megoldási lehetőségeire helyeztük a hangsúlyt, melyek kevésbé az infrastruktúra fejlesztésével és inkább az emberi odafigyelés növelésével javíthatóak. Kiemelten foglalkozik a tanulmány a kerékpárosokkal és a kerékpárutak használatával kapcsolatos lehetséges veszélyekkel, a csendes járművek egyre nagyobb térhódításából eredő balesetveszélyes helyzetekkel, az utcákon a látássérülteket veszélyeztető magas akadályokkal és a közösségi közlekedésben dolgozó személyzettől várható segítségnyújtás kérdéseivel.

 

A zárórendezvényen a projektben együttműködő felek kinyilvánították szándékukat az együttműködés folytatására és egy közös érdekvédelmi szándéknyilatkozat kiadására. Ennek megszövegezésére és aláírására várhatóan 2018. őszén kerül sor.

 

Németh Orsolya