A projekt célja, hogy minél alaposabban meg lehessen tervezni az e területeket érintő piacfejlesztő tevékenységek célirányát és tartalmát. A kutatás célja, hogy a döntéshozók megismerjék a szakmai testületek, érdekképviseleti szervezetek, vezető turisztikai szolgáltatók véleményét és álláspontját az akadálymentes turizmusról és arról, hogy milyen elgondolásokat, elvárásokat, igényeket támasztanak ezzel kapcsolatban.

 

A kutatást végzők megkeresték az MVGYOSZ-t is annak érdekében, hogy a látássérült személyek utazással, kikapcsolódással, turisztikai szolgáltatások igénybevételével kapcsolatos szokásairól is tájékozódjanak. Az interjú során szóba kerültek a turisztikai célpontok és szolgáltatások akadálymentességével kapcsolatos témakörök, a vak és gyengénlátó vendégek speciális igényei, az akadálymentesítés eszközei és lehetőségei. Az interjú során azokra a kérdésekre is keresik a választ a kutatók, hogy milyen intézkedésekkel, kiegészítő szolgáltatásokkal lehetne javítani a fogyatékos személyek számára a turisztikai szolgáltatások hozzáférhetőségét, illetve hogy milyen kormányzati intézkedések, támogatások segíthetnék elő, hogy minél több fogyatékos állampolgár kapjon kedvet és lehetőséget a turizmusba való bekapcsolódásra. A kutatást végzők gyűjtik az interjú alanyok által megismert jó gyakorlatokat, akadálymentes szolgáltatásokat is.

 

Az MVGYOSZ részéről én vettem részt az interjún és adtam tájékoztatást a látássérült turisták speciális igényeiről. Elmondtam, hogy a vak és gyengénlátó emberek esetében teljesen mást jelent az akadálymentes turizmus, mint a mozgássérültek számára, hiszen sem akadálymentes szállodai szobára, sem liftre, rámpára vagy a medencébe beemelő szerkezetre nincs szükségünk, míg egy kerekesszékkel közlekedő személy számára ezek alapját jelentik a komfortos és akadálymentes pihenésnek. Ugyanakkor a látássérült vendégek segítséget igényelhetnek a szálláshely megismerésében, a svédasztalos étkezéseknél, audioguide-ra van szükségük egy múzeumi tárlaton és sokan örülünk, ha az étteremben Braille-írásos étlapról választhatjuk ki a fogásokat. Ugyancsak hasznos információt jelentenek egy vak turistának a tapintható köztéri makettek, ha pedig a kerékpár-bérlést biztosító szolgáltatóknál tandembicikli is rendelkezésre áll, az nagy segítség lehet azoknak a családoknak, akik látássérült családtagjukkal együtt indulnak kerékpáros kirándulásra. Fontos, hogy az akadálymentesítés módja mindig a szolgáltatás típusától függ, ugyanakkor alapszabály, hogy a szolgáltató honlapjának meg kell felelnie az egyenlő esélyű hozzáférést meghatározó nemzetközi szabványokban foglalt követelményeknek. Jellemző ugyan, hogy sok fogyatékos vendég kísérővel érkezik a szolgáltatókhoz, azonban arra is fel kell készülni, hogy egy pár mindkét tagja fogyatékos személy, illetve hogy egyes szervezetek kifejezetten fogyatékos személyek csoportja számára szerveznek turisztikai programot. A turisztikai szolgáltatók hozzáállása a tapasztalatok szerint általában pozitív, ami gyakran ellensúlyozza a fogyatékos vendégek igényeivel kapcsolatos szakmai felkészültség hiányát is.

A Közlekedéstudományi Intézet (KTI) Közlekedésbiztonsági Kutatóközpontja és az MVGYOSZ között együttműködés jött létre. Ennek előzménye az a kutatás és fórum, melyek az elmúlt hónapokban zajlottak a védtelen közlekedőket, köztük a fogyatékos emberek országos érdekvédelmi szervezeteit is bevonva. A KTI által megvalósított projekt célja a védtelen közlekedői csoportok közlekedésbiztonságának javítása elsősorban az edukáció, vagyis a közlekedésbiztonsági nevelés eszközeivel. Ennek célcsoportját egyrészt maguk a védtelen közlekedők jelentik, másrészt pedig mindenki más, aki az utcai közlekedés során találkozik velük. A védtelen közlekedők csoportjába tartoznak a fogyatékos személyek mellett a gyerekek, az idősek és azok is, akik rossz szociális körülmények között élnek és közlekedésbiztonsági ismereteik hiányosak.

 

Az együttműködés keretében az MVGYOSZ részt vesz a KTI közlekedésbiztonsággal kapcsolatos rendezvényein, ahol információt nyújt a látássérült személyek közlekedéssel kapcsolatos speciális igényeiről, nehézségeiről, különös tekintettel a helyes segítségnyújtás ismertetésére. Célunk felhívni a figyelmet a látássérült emberek közlekedésbiztonságát veszélyeztető jelenségekre, szituációkra, illetve azokra megoldási javaslatot is kínálni. Részt veszünk továbbá a látássérült emberek közlekedésbiztonságát javító kommunikációs projektekben is a társadalom felé irányuló üzenetek megfogalmazásával és a területre irányuló kutatási anyagok véleményezésébe is bekapcsolódunk.

Németh Orsolya