Múltidéző sorozatot indítunk az MVGYOSZ Facebook oldalán a Vakok Világa folyóirat elmúlt 80 évéből. A vasárnaponként megjelenő „újságkivágások” felidézik a vak és gyengénlátó emberek érdekképviseletének hazai történetét és a látássérültek mindennapjait.

 

Sokan vagyunk, akik több évtizede csak VV-ként emlegetjük a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hivatalos lapját, a Vakok Világát. Az 1938-ban útjára indult folyóirat lapszámai nem csupán a látássérült emberek érdekképviseletének izgalmas történeti forrásai, hanem érdekes és hiánypótló kordokumentumok is.

A Vakok Világa folyóirat különlegessége, hogy az első évfolyamokat kizárólag Braille-írásban adták ki, így azok az ép látású érdeklődők számára legfeljebb a vakok pontírását ismerő személyek felolvasásában voltak hozzáférhetők. Később ez a „diszkrimináció” megszűnt a normál nyomtatású változat megjelenésével, ma pedig már felolvasva és elektronikus úton is elérhető az újság.

Sztakó Krisztina, a VV jelenlegi szerkesztője kitartó munkával kutatja fel a 30-as és 40-es évek fennmaradt lapszámait az Országos Széchényi Könyvtár munkatársainak segítségével és írja át elektronikus formába azok anyagát. Neki köszönhetően ezek az írások nem csak fennmaradnak az utókor számára, de a korábbinál lényegesen szélesebb körben is hozzáférhetővé válnak.

Napjainkban, mikor számos médium archívumának anyaga válik elérhetővé a nagyközönség számára, úgy gondoljuk, mi sem fukarkodhatunk e gazdag kortörténeti forrás gyöngyszemeivel. Ezért 2020 áprilisától minden hét vasárnapján megosztunk olvasóinkkal egy-egy érdekes cikket, tanulságos vagy elgondolkodtató idézetet, izgalmas korabeli eseményről szóló beszámolót, vagy egyéb csemegét hivatalos lapunk elmúlt 80 évéből.

A VV-vasárnap rovatot az MVGYOSZ Facebook oldalán követhetik minden vasárnap délelőtt.

A szövetség Facebook oldalának linkje:

https://www.facebook.com/mvgyosz/

Jó olvasást, izgalmas múltidézést kívánunk!