A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége az alábbiakról tájékoztatja azon személyeket, akik jelentkeztek a 2019. november 19-én 14:00 órától kezdődő előadásra, melyet prof. Roska Botond neurobiológus tart az általa és kutatócsoportja által kifejlesztett Látásvisszaállító génterápia témában.

Az előadás helyszíne a Lurdy Konferencia-és Rendezvényközpont, 1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 12-14. I. emelet 9-es terem.

A Lurdy Ház a Könyves Kálmán krt. és a Mester utca találkozásánál, az 1-es villamos vonalán található, így azoknak is könnyen megközelíthető, akik Kelenföldre érkeznek, hiszen az 1-es villamos onnan indul. A Nyugati pályaudvarra érkezők esetében pedig Zugló vasútállomásnál kell átszállni az 1-es villamosra. A Keletibe érkezők pedig az 5-ös, 7E-es, 8E-s, 112-es busszal el tudnak menni Zugló Vasútállomásig és ott át tudnak szállni az 1-es villamosra. A villamosról a Mester utca, Könyves Kálmán Krt. megállónál kell leszállni. Az 1-es megállójában, az épület előtt és az épületen belül munkatársaink segítik a tájékozódást és az előadás helyszínének megtalálását.

Azoknak pedig, akik autóval érkeznek, a Lurdy Ház felszíni parkolójában 2 órára ingyenes a parkolás. Amennyiben 2 órán túl parkolnak, úgy a 9-es terem előtti információs pultnál kihajtó jegyet kérhetnek munkatársainktól a behajtó jegy ellenében.

Roska Botond és kutatócsoportja feltérképezték, hogyan nyerik ki a vizuális információt a környezetből a látórendszer különféle sejtjei. A molekuláris mechanizmus alapján kidolgoztak egy olyan génterápiát, amely visszaállíthatja azok látását, akik genetikai rendellenesség miatt lettek látáskárosultak. A svájci kutatócsoport a sérült szemideghártya, a retina megfelelő sejtjeinek működésébe való beavatkozással képes eljuttatni a vizuális információt a betegek központi idegrendszerébe.

A Roska Botond kutatócsoportja által kifejlesztett terápia lényege: A retina felépítésének a vizsgálata mellett a laboratórium kifejlesztett egy olyan számítógéppel tervezett szintetikus vírust, amely be tud jutni az összes retinasejtbe, de ott egyéb módon nem avatkozik be a sejtek működésébe. Az általuk fejlesztett vektorvírusok génterápiás hatóanyagokat tudnak szállítani, és azt is megoldották, hogy utóbbiak kizárólag abban a sejttípusban kezdjenek működni, amelyik a látásromlásért felelős. A többi, egészségesen működő sejtben pedig nem történik semmi.

A fejlesztés 13 éve után elkezdték a klinikai vizsgálatokat Londonban, illetve Franciaországban. Eddig mintegy tucatnyi látáskárosult ember kapta meg az általuk fejlesztett génterápiás oltást, várhatóan ugyanennyi embert vonnak be a franciaországi kísérletekbe is. Ha a klinikai kísérletek sikerrel zárulnak, kezdődhet az ipari termelés.

A 700 fős terem bérlését a személyi jövedelem adó 1%-ából felajánlott összegből finanszírozzuk.

dr. Nagyné Berke Mónika

MVGYOSZ munkatárs