A Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány felkérésére dr. Nagy Sándor elnök, Erhart Péter és Németh Orsolya akadálymentesítési ügyekkel foglalkozó munkatársak, valamint Baráth Barbara elnöki asszisztens ellátogatott a Budapest II. kerületében található Gül Baba Türbéjébe.

Az alapítvány ügyvezetőjével és az üzemeltetést végző kollégáival folytatott találkozó célja az volt, hogy a múzeum munkatársai olyan környezetet, tárlatvezetést és egyéb programokat biztosítsanak a vak és gyengénlátó látogatóknak, ami akadálymentes és élménygazdag kikapcsolódást biztosít. Ehhez kérték az MVGYOSZ együttműködését és javaslatait.

Dr. Nagy Sándor és az akadálymentesítéssel foglalkozó munkatársak tájékoztatták a múzeum tárlatvezetőit és üzemeltetésért felelős munkatársait a kiállítások akadálymentesítésének eszközeiről, így többek között javasolták audio-guide rendszer vagy applikáció fejlesztését, tapintható műtárgy másolatok készíttetését, minél több eredeti műtárgy megtapintásának biztosítását és Braille információs füzet kiadását. Felhívták a figyelmet az intézmény honlapjának szabvány szerinti akadálymentes kialakítására és a gyengénlátó látogatók akadálymentesítési igényeire, mint például a lépcsőélek kontrasztos jelölése.

Az állandó és időszakos kiállítások, valamint a kapcsolódó programok szervezése során a múzeum munkatársai igyekeznek minden érzékre ható élményeket nyújtani. Ilyen például a török tea és kávé, valamint a híres rózsaszörp megkóstolása, a rózsa- és levendulakert meglátogatása, a dervisek jellegzetes hangszereinek kipróbálása, de tervezik korhű ruhákat bemutató esemény megszervezését is. A múzeum nemrég már fogadott látássérült csoportot, a visszajelzések és tapasztalatok pedig kölcsönösen pozitívak voltak.

Az MVGYOSZ munkatársai hamarosan alaposabban bejárják a türbe és környéke épületeit és kertjeit, hogy javaslatokat tegyenek az akadálymentes és biztonságos, ugyanakkor élményt nyújtó környezet kialakítására. Mindkét fél célja a hosszútávú együttműködés a látássérültek akadálymentes múzeumi élményének biztosítása érdekében.

Németh Orsolya