Egy vadonatúj budapesti plázában hamarosan élesben lesz használható az Óbudai Egyetemen kifejlesztett Ariadné elektronikus vakvezető rendszer. Az egyetem és az MVGYOSZ munkatársai a fehérbottal közlekedő látássérült személyek véleményét várják.

Az Óbudai Egyetem mérnökcsapata néhány éve kifejlesztette az Ariadné vakvezető rendszert, amely speciális fehérbot segítségével lehetővé teszi olyan „taktilis” burkolati jelzés kialakítását és használatát, amely a környezet számára nem észlelhető és nem okoz problémát pl. takarítás során.

Az Ariadné rendszer lényege, hogy a járófelületen vagy alatta egy olyan vezetősáv kerül elhelyezésre, mely egy speciálisan erre a célra tervezett fehérbottal elektronikusan, rádióhullámokkal érzékelhető. A bot járófelülethez közeli végében lévő érzékelő a fehérbot használata során veszi a rádiófrekvenciás jeleket, a botnyélben elhelyezett elektronikus rendszer pedig hangjelzéssel és/vagy rezgéssel jelzi a vezetővonal irányát. A bot tervezése során fontos szempont volt, hogy mérete és súlyeloszlása ne térjen el a megszokott fehérbotokétól.

Az első kísérleti rendszerek az Óbudai Egyetem épületében és az MVGYOSZ székházában évek óta sikeresen működnek.

Egy bevásárlóközpont fejlesztői elhatározták, hogy ezt az új technikát a pláza építése során felhasználják, remélve, hogy ezzel is segíthetik a nagy és összetett terekben a látássérült vásárlók önálló tájékozódását, ezáltal is megkönnyítve számukra a bevásárlóközpont felkeresését.

Kérjük, az alábbi linken elérhető kérdőív kitöltésével és a felhívás terjesztésével segítse Ön is egy jól használható tájékozódássegítő rendszer kialakítását.

https://online-kerdoiv.com/index/view/hash/bf6496b35af812f2cb6805e3ecd46a6f

A kérdőív kitöltését elsősorban olyan látássérült személyektől kérjük, akik fehérbotot használva rendszeresen közlekednek önállóan.

A kérdőív képernyőolvasó szoftverrel akadálymentesen kitölthető. A kitöltés nagyjából 15-20 percet vesz igénybe.

A kérdőív kitöltésére 2020. március 9. hétfő éjfélig van lehetőség. A válaszokat anonim módon, kizárólag statisztikai céllal, illetve a rendszer fejlesztése során használjuk fel.

Németh Orsolya