A Romániai Magyar Nemlátók Egyesülete idén szervezett először tábort Erdélyben élő magyar látássérült gyermekek és családjaik számára. Az augusztus 12-16. között a hargita megyei Szentegyházán megvalósult eseményen több mint 60 fő vett részt, köztük érintett gyermekek, szülők, testvérek, frissen végzett gyógypedagógusok, egyéb segítő szakemberek és felnőtt látássérültek.

A táborban az MVGYOSZ munkatársa, Németh Orsolya elsősorban a látássérült fiatalok és szüleik számára vezetett foglalkozásokat, tartott előadást és bemutatót a látó vezető technikáról, a fehérbot használatáról, valamint a számítógépes és okostelefonos segítő alkalmazásokról. Ez utóbbiak sorában bemutatta többek között az online hangoskönyvtár és a Távszem alkalmazásokat, melyeket a szövetség mielőbb hozzáférhetővé kíván tenni a határainkon túl élő magyar látássérültek számára is, valamint ismertette az ország licenc adta lehetőségeket, ami már most is elérhető számukra.

A táborban részt vett Tábor István látássérült coach és Pakli nevű vakvezető kutyája. Pakli az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központjában nevelkedett és vált segítőkutyává. Pakli nemcsak azonnal belopta magát mindenki szívébe és “megszelídítette” a legfélénkebb gyermekeket is, hanem gazdájával példát is adtak a táborozók számára. Romániában még kuriózumnak számít a vakvezető kutya, az országban nincs hivatalos kiképző intézmény, így István és Pakli jelenléte új lehetőséget és reményt csillantott meg sokak előtt.

A táborban a gyermekek korcsoporti bontásban vettek részt játékos, kézműves és beszélgetős foglalkozásokon, miközben a szülőkkel pszichológus és gyógypedagógus foglalkozott, a felnőtt látássérültek pedig az okostelefon nyújtotta lehetőségekkel és az önálló életvitel alapjaival ismerkedtek. Szabadidős programokban sem volt hiány: a résztvevők strandoltak, kürtőskalács készítő műhelyben jártak, kézműveskedtek és egyetlen este sem telt el közös éneklés nélkül.

Az egyesület célja egy magyar tannyelvű szegregált iskola létrehozása Székelyudvarhelyen, ugyanis az Erdélyben élő vak gyermekek speciális iskolai keretek között kizárólag román nyelven tanulhatnak, miközben ép társaiknak van lehetőségük anyanyelvükön oktató intézményben elsajátítani az írás, olvasás, számolás alapjait. Az iskola-projekt egyik első lépése volt az érintett gyermekek felkutatása és megszólítása az ingyenes táborozási lehetőség biztosításával.

Az MVGYOSZ rendkívül fontosnak és példaértékűnek tartja az egyesület törekvéseit, amelyeket igyekszik erkölcsileg és szakmailag is támogatni.

Németh Orsolya