2019. november 14-én dr. Nagy Sándor elnök és Ollé Attila nemzetközi referens az MVGYOSZ székházában fogadta az Ausztriai Vakokat és Gyengénlátókat Segítő Egyesület (Hilfsgemeinschaft der Blinden und Sehschwachen Österreichs) képviselőit. Az Elmar Wilhelm M. Fürst elnök és Daniele Marano projektmenedzser által kezdeményezett találkozó témája az volt, hogy miként tudnák az ausztriai látássérültek igénybe venni a magyarországi közlekedési kedvezményeket, és a magyarok az ottaniakat.

Dr. Nagy Sándor elnök tájékoztatta a vendégeket a magyarországi kedvezményekről, az elektronikus jegyrendszer és az utazási kártya, illetve az Európai Fogyatékosságügyi Kártya  bevezetésével kapcsolatos pilot projektekről.

A Hilfsgemeinschaft elnöke válaszában elmondta, hogy a bécsiek, fogyatékossági kártyájuk alapján (Orangekarte) éves bérletre jogosultak, melynek költségét az önkormányzat fizeti.

Az Ausztrián belüli közlekedési kedvezmények tartományonként, illetve az üzemeltető cégektől függően eltérőek. Például az ausztriai vasúti közlekedésben legmeghatározóbb privát vasúti társaság, a WESTbahn ugyanazokat a kedvezményeket nyújtja, mint az állami kézben lévő ÖBB, tarifájuk azonban eleve sokkal olcsóbb! A Hilfsgemeinschaft képviselőinek véleménye szerint, amit többek között egy görög állampolgárnak az osztrák állammal szembeni perében meghozott kedvező bírói döntésre alapoznak, minden EU-s polgár számára ugyanazokat az utazási kedvezményeket kell biztosítani Ausztria területén. Álláspontjuk, hogy az országonként eltérő típusú és mértékű kedvezmények miatt célszerű egy, a látássérültekre és kísérőjükre érvényes, egységes kedvezményre jogosító EU-s szabályozást elérni. Ehhez természetesen szükséges egy, a fogyatékosságot igazoló, egységes és kölcsönösen elfogadott dokumentum. A témát fel kívánják vetni az EDF elnökének a Fogyatékos Emberek Európai Napján Brüsszelben. Dr. Nagy Sándor ígéretet tett arra, hogy az MVGYOSZ támogatja kezdeményezésüket.

Az MVGYOSZ képviselői jelezték, hogy a szövetség szívesen vesz részt közös projektekben a Horizon 2020, az ERASMUS és hasonló, EU-s pályázati programok keretében. A konkrét projekt ötletekkel kapcsolatos egyeztetésekre később kerül sor.

A Hilfsgemeinschaft a két nagy, ausztriai vakokat képviselő és érdekeiket védő szervezet egyike. Tagságuk kb. 4600 látássérültből és 2000 támogatóból áll. Tagdíjfizetési kötelezettség nélkül, kizárólag adományokból és pályázati forrásokból működnek, állami támogatásban nem részesülnek. 110 alkalmazottjuk van, akiknek a fele a központi irodában, míg a másik fele egy gondozóotthonban dolgozik (Waldpansion). Önsegélyző egyesületként céljuk a látássérültek önállóságának és életminőségének javítása.

Németh Orsolya