Az augusztusi elnökségi ülésen a szakmai és gazdasági vezető, illetve az elnök beszámolójának elfogadása után a székház felújításáról, a braille-kisrövidírású nyomtatás használatának elhagyásáról, az Óbudai Egyetem által fejlesztett Ariadné vakvezető rendszer támogatásáról, alapszabály módosításról, tagegyesületek ellenőrzése szempontjairól, illetve a Távszem projekt aktuális helyzetéről esett szó.

Elsőként Böröczffí István, a székház felújítás beruházási projekt vezetője számolt be a felújítási tervek állapotáról. Az elmúlt időszakban művészettörténészek végeztek szondázó festő restaurátori kutatásokat az épület falain, ablakkeretein. Mivel rengeteg műemlék szempontból értékes díszítőelemet, festményt találtak, a felújításnál ezek feltárását és megőrzését, illetve bemutatását is figyelembe kell venni. Így a megvalósíthatósági tanulmány rengeteg aspektust kell vizsgáljon, kezdve az akadálymentesítéstől a praktikumon, használhatóságon át a műemlékvédelemig.

Szeptember közepére megszületik a szakemberek konzultációjának végeredménye, amelyből egy pontos funkció-terület-helyiség kiosztás készül. Ez alapján októberre meglesz a vázlatterv, amely már megközelítőleg tartalmazza az épület leendő kinézetét, funkcióit, elrendezését, műszaki tartalmát. December 15. a tervezők határideje, ekkorra már a végleges terv készül el, melyet be is nyújtanak engedélyezésre. Ha az engedélyt megadják, 2020 nyarán elindulhatnak a munkálatok, melyek előreláthatólag 2 évet fognak igénybe venni, erre az időtartamra teljesen ki kell üríteni a székházat, és új helyszínt keresni a szövetség működésére.

Döntött az elnökség a Braille-kisrövidírású nyomtatás használatának elhagyásáról az MVGYOSZ nyomdájában. Ez a fiataloknak könnyebbséget jelentene, az idősebb látássérült embereknek viszont nehézséget, így végül e bonyolult szempontrendszer alapján az elnökség megszavazta a teljesírás használatát a továbbiakban.

Beszámolót dr. Nagyné Berke Mónikától, a Távszem szakmai vezetőjétől hallottunk a projekt helyzetéről: minden a terv szerint működik, július 16-án indult el élesben a szolgáltatás, onnantól július végéig több mint 1300 hívást regisztráltak, jelenleg összesen 600 felhasználó töltötte le az alkalmazást. Az első igazán mérhető időszak majd az augusztus lesz, hiszen ez az első teljes hónap, ennek eredményeit kíváncsian várjuk.

Utolsó napirendi pontként az Óbudai Egyetem által fejlesztett Ariadné nevű vakvezető rendszer továbbfejlesztésének MVGYOSZ általi támogatását tárgyalta meg az elnökség, és arra jutott, hogy mindenképp szeretnének anyagilag is hozzájárulni a projekthez, mely nagyban megkönnyítené sok látássérült ember épületen belüli, de akár a továbbiakban épületen kívüli közlekedését is. A rendszer lényege a padlóba épített jeladó és a fehérbotba épített vevő folyamatos kommunikációja, mely által a fehérbottal pásztázó ember végig egy vonalon tud maradni, és ha letér az útról, újra könnyedén megtalálja azt.

Hasonló rendszeren dolgoznak Olaszországban is, de a magyar találmány több funkcióval rendelkezne, így ígéretes fejlesztés, melyet a szövetség mindenképp szeretne támogatni.

Ádám Judit