Az FSZK és a Vakok Állami Intézete közös szervezésében megvalósuló LSER2018 (Elemi rehabilitációs szolgáltatás biztosítása látássérült személyek számára) pályázati program szakmai napján vettek részt az MVGYOSZ munkatársai.

A délelőtt első felében a MONTÁZS projektet mutatta be Simonics Benjámin és Kiss Szilvia. Simonics Benjámin a fogyatékosságügyi tanácsadók szerepéről és feladatairól, illetve az AAK eszközkölcsönzőről beszélt. Részletes betekintést nyerhettünk a projekt célkitűzéseibe és elért eredményeibe. Fő céljuk a fogyatékos személyek közszolgáltatásokhoz való hozzáférésének javítása volt, melyet egy tanácsadó hálózat kiépítésével kívántak elérni. Ezt a szolgáltatást országos szinten szeretnék biztosítani mindenkinek, ezért koordinációs központot létesítettek, illetve sok energiát fektettek a képzésbe, fejlesztésbe is.

A projekt alapja egy egységes információs rendszer létrehozása, melyet egy folyamatosan frissített információs portállal valósítanak meg, szaktanácsadással kiegészítve. Eredetileg az autizmussal élőkre, a felnőtt nyelvi- és beszédfogyatékosokra és a komplex kommunikációs szükségletű személyekre irányult a projekt, de a látássérült embereket is bevonták.

A központon kívül megyei információs és koordinációs pontokat is létrehoztak, összesen huszonkettőt. Emellett az autizmussal élők ellátórendszerére többlépcsős fejlesztési programot fejlesztettek ki a szülők edukálásától kezdve szakmai képzéseken át egészen autizmusbarát szabadidős programok szervezéséig.

Ezután Kiss Szilvia beszélt a felnőtt beszéd- és nyelvi fogyatékos személyeknek nyújtott térítésmentes logopédiai szolgáltatásokról. A cél itt is egy logopédiai ellátást biztosító országos hálózat kiépítése.

A szünet után Szilaj Zsolt mutatta be az elemi rehabilitációs szakember képzést részletesebben. Ezt a programot az FSZK indítja az EMMI támogatásával. Mivel ilyen szakemberekre hatalmas igény lesz a közeljövőben, a projekt kiemelten hasznos. Arra is figyelnek, hogy ne csak a fővárosban, hanem részben vidéken is elérhető legyen ez az oktatási program. Az alábbi munkakörökre képzik ki speciálisan a jelentkezőket: elemi rehabilitációs koordinátor, látássérült emberek mindennapos tevékenységek trénere, látássérült személyek funkcionális látás trénere, látássérült személyek infokommunikációs trénere, illetve látássérült és halmozottan sérült személyek speciális elemi rehabilitációs trénere.

A képzés részletei és a jelentkezés feltételei, illetve módja hamarosan felkerülnek az FSZK honlapjára, illetve hírlevélben is kiküldik majd az érdeklődőknek.

Ádám Judit