Az ENSZ közgyűlése 1948. december 10-én fogadta el az Emberi jogok egyetemes nyilatkozatát, amely kimondja, hogy minden ember szabadnak születik, azonos méltósággal és egyenlő jogokkal rendelkezik.

Az ENSZ 1950-ben nyilvánította december 10-ét az emberi jogok világnapjává.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Az Emberi Jogok EGYETEMES NYILATKOZATA

A Vakok Világszövetsége (WBU) a világnap alkalmából sajtóközleményében ismét elkötelezi magát a vakok és gyengénlátók másokéval megegyező emberi jogai, teljes körű társadalmi bevonása és szerepvállalása mellett.

A sajtóközlemény teljes szövege az alábbiakban olvasható:

 

WBU sajtónyilatkozat az emberi jogok világnapja alkalmából – 2019.12.10.

A világszerte 253 millió vak és gyengénlátó érdekeit képviselő Vakok Világszövetsége (WBU) 2019. december 10-én, a nemzetközi közösséggel együtt ünnepli az emberi jogok világnapját.

Minden év december 10-én ünneplik az emberi jogok világnapját, megemlékezve arról a napról, amikor az ENSZ közgyűlése 1948. december 10-én elfogadta az Emberi jogok egyetemes nyilatkozatát. Ezen a napon a WBU arra buzdítja tagjait, az emberi jogi aktivistákat, a támogatókat és a politikai döntéshozókat szerte a világon, hogy csatlakozzanak a vakok és gyengénlátók másokkal egyenlő esélyű jogai érdekében folytatott erőfeszítéseikhez, az Emberi jogok egyetemes nyilatkozatában foglaltaknak és a Fogyatékossággal Élők Jogairól Szóló ENSZ Egyezménynek (CRPD) megfelelően, összhangban a Fenntartható Fejlődési Keretrendszer által kitűzött célokkal és egyéb más emberi jogi eszközökkel, mint például a vakok és látáskárosultak és nyomtatott szöveget egyéb okból használni képtelen személyek megjelent művekhez való hozzáférésének megkönnyítéséről célzó Marrakesi Szerződéssel.

Most, amikor az emberi jogok képviseletét és védelmét az egyik legfontosabb stratégiai prioritásként meghatározó, 2017-2020-as stratégiai tervünk utolsó évébe lépünk, vállaljuk, hogy továbbra is a vakok és gyengénlátók teljes társadalmi részvételéért és másokkal egyenlő esélyeiért lépünk fel, védve emberi jogaikat a társadalmi, gazdasági, politikai és kulturális élet minden területén, Mindent megteszünk annak érdekében, hogy hangunkat globális, regionális és országos szinteken egyaránt meghallják, arra odafigyeljenek, minden, az életünket érintő kérdésben. Az emberi jogok az ENSZ Fenntartható célok alapvető részét képezik, azok középpontjában állnak.

 

A Vakok Világszövetsége (World Blind Union, röviden WBU) a világszerte élő, 253 millióra becsült vak és gyengénlátó érdekeit képviselő világszervezet. Tagjai a vakok saját érdekvédelmi szervezetei és a vakokért dolgozó szervezetek, a világ több mint 190 országából, valamint a látássérültséggel kapcsolatos területeken dolgozó nemzetközi szervezetek. További részletek a WBU honlapján olvashatók (angol nyelven): www.worldblindunion.org

Ollé Attila

nemzetközi referens