Az 1994 óta minden év április 27-én megtartott Vakvezető kutyák világnapjának célja az, hogy felhívja a figyelmet a vakvezető kutyák látássérültek mindennapi életében betöltött fontos szerepére, a vak és gyengénlátó személyek helyzetére, a kutyák kiképzőire és az őket támogató emberek fontosságára.

A Vakok Világszövetsége (WBU) a világnap alkalmából kiadott 2019. április 24-i sajtóközleményében kiemeli a vakvezető kutyák fontosságát, ugyanakkor aggodalmát fejezi ki a világszerte szórványosan előforduló olyan esetek miatt, amikor megtagadják a vakvezető kutyával közlekedőktől a mások számára rendelkezésre álló, nyilvános helyek, létesítmények vagy szolgáltatások igénybevételét.

A WBU arra hívja fel a kormányok figyelmét, hogy nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségeiknek megfelelően  (pl. Fogyatékossággal Élők Nemzetközi Egyezménye, ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok)  biztosítsák mindazokat a feltételeket, és olyan törvényi szabályozást alakítsanak ki, amelyek révén a vakvezető kutyával közlekedők egyenlő eséllyel, másokkal azonos alapon használhatják a nyilvánosság számára elérhető közterületeket és szolgáltatásokat.

A sajtóközlemény szövege  ide kattintva olvasható (magyar nyelven).