A Hobby Rádió e heti Gépház című adásában bemutatjuk a látássérült emberek számára fejlesztett készülék címkéző funkcióját, valamint a készüléken elérhető játékokat és egyéb szolgáltatásokat.

Műsorunk első néhány percében jó szokásunk szerint hallgatói levelekkel foglalkozunk, emellett Szakács Máté mesél nekünk a Windows 11 jelenlegi állapotáról, valamint a nemsokára megjelenő operációs rendszerről szerzett előzetes tapasztalatairól. Szóba kerül annak akadálymentessége és néhány alapvető változás, amely a mindennapi használat során mindenkit érinteni fog, aki átvált az új Windowsra.

Mindezek után pedig újfent kezünkbe vesszük az MVGYOSZ által honosított és forgalmazott, vak emberek számára fejlesztett BlindShell mobiltelefont, amelynek ismérve, hogy beépített képernyőolvasóval rendelkezik, és érintőképernyő helyett hagyományos nyomógombokkal vezérelhető.

Ezúttal azokra a funkciókra, szolgáltatásokra fókuszálunk, amelyeket korábbi adásunkban nem mutattunk be. Így górcső alá vesszük a címkézőt, amely arra hivatott, hogy a vakon nehezen felismerhető tárgyainkat különböztessük meg nagyon hatékony módon, például plasztik okmányainkat, vagy akár egyes ruhadarabjainkat.
Játszani is fogunk a telefonon, többek közt hangpárosító memóriajátékot, szókitalálós akasztófát, sőt kártyázunk is. Mindeközben arra is sort kerítünk, hogy az egyik játék kapcsán segítséget kérjünk a telefontól annak használatát illetően, ezért a BlindShell súgójának működését is megtárgyaljuk.

Tartsanak velünk, hallgassák ezen a héten is az MVGYOSZ és a Net-Média Alapítvány Gépház című informatikai magazinműsorát!

Mikor? 2021. szeptember 17-én, pénteken 20:00 órától. Ismétlés vasárnap 13:00 órakor.
Hol? Az online hallgatható Hobby Rádióban, melyet a www.hobbyradio.hu weboldalon érhetnek el.
A hallgatás linkje: www.hobbyradio.hu/play
Winamp-ba vagy egyéb zenelejátszó alkalmazásba illeszthető hivatkozás:
http://www.hobbyradio.hu/hobbyradio.m3u

Rauch Róbert
műsorvezető