A látássérült emberek életét meghatározó írásbeliség előtt tisztelegve az ENSZ Közgyűlése 2018 novemberében nyilvánította Louis Braille születésnapját, azaz január 4-ét a Braille-írás világnapjává, amelyet először 2019 januárjában ünnepeltek meg hivatalosan világszerte.

A háborús konfliktusok az elmúlt századokban mind a civilek mind a katonák számára embert próbáló szenvedéssel jártak, ugyanakkor számos olyan találmány van, amelynek eredete egy-egy háborús időszakra vezethető vissza. Így volt ez a pillanatragasztó, a rozsdamentes acél, a cipzár vagy éppen az internet esetében is.

A Louis Braille nevéhez köthető pontírásos rendszer kidolgozása ugyancsak egy háború szülte találmányra vezethető vissza: Charles Barbier feltaláló Napóleon kérésére fejlesztett ki egy tapintható pontokból álló olvasási módszert, az éjszakai írást, amely katonai célokat szolgált és elviekben azt tette volna lehetővé, hogy a katonák sötétben is kommunikálhassanak.

A módszer hadi hasznosítását ugyan elvetették, azonban 1821-ben Barbier meglátogatta a párizsi Vak Gyermekek Intézetét és bemutatta a különleges pontírásos módszert az intézmény oktatóinak. Az egyik gyors felfogású, kreatív diák, Braille figyelmét különösen felkeltette ez a módszer. A rendszer ugyan meglehetősen bonyolult volt, ám a 12 pontos írást Braille az évek folyamán leegyszerűsítette egy varrógép segítségével úgy, hogy egy karakter legfeljebb 6 pontból, illetve két sorból álljon. A fiút egy tűszúrásból adódó fertőzés vakította meg, míg egy másik tű – a varrógépbe foglalt varrótű – új ötletet adott neki, és örökre beírta nevét a kultúrtörténetbe.

A tehetséges csellista és orgonista Louis Braille köztiszteletnek örvendő pedagógus lett, azonban életében az általa kifejlesztett írásrendszer nem terjedt el, módszerét csak halálát követően, 1854-ben ismerték el hivatalosan Franciaországban, amely a 19. század végére már az egész világon elterjedt. 1878-ban hivatalosan is a vakok iskoláiban használatos, nemzetközi módszerré nyilvánították.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége elkötelezett a Braille-kultúra ápolása iránt. Szolgáltatásai között nemcsak a Braille-könyvtár, a Braille-nyomda, valamint a pontírásos szövegek és kották készítése található meg, de az MVGYOSZ segítségével juthatnak adaptált (Braille-írásos, nagybetűs, digitális és hangos) tankönyvekhez a látássérült diákok is.

Az MVGYOSZ a hivatalos világnap bevezetését megelőző évtizedekben is figyelmet szentelt Louis Braille születésnapjának, a világnaphoz csatlakozva pedig évenként más módon emlékezik meg a szövetség a pontírás atyjáról. 2019-ben könyvtári névadó és Braille-írásra épülő eszközök bemutatója várta a látássérült érdeklődőket, 2020-ban egy Louis Braille-nek írt képzeletbeli levelet tett közzé, valamint elkészítette a Pöttyös papír című ismeretterjesztő videót. Tavaly, a pandémia miatt pedig online beszélgetés során idézte meg Louis Braille munkáságát.

Idén a szövetség a Braille-írás világnapjához kapcsolódóan közös gondolkodásra, tanulásra és egyben játékra hívja a látássérült olvasókat a Brejtvény című kvízjátékban.

A Braille-írás alapját képező hat pont előtt hat héten keresztül zajló nemes megmérettetéssel tisztelgünk. Hetente egy kérdést teszünk fel, amelyre következő csütörtök éjfélig várjuk a válaszokat. A kvízjáték aktuális heti kérdéseit az MVGYOSZ hírlevelében tesszük közzé.

Minden résztvevő, aki legalább egy helyes választ beküld, meglepetés ajándékot kap, azok a szerencsések pedig, akik mind a 6 kérdésre tudják a megfelelő választ, 30.000 Ft-os utalványt nyernek, melyet az MVGYOSZ segédeszközboltjában vásárolhatnak le.

Kérjük, hogy a kérdésekre adott helyes válaszokat minden héten az info@mvgyosz.hu címre küldjék be.

Az első feladvány megfejtésének beküldési határideje: 2022. január 13., csütörtök éjfél.

A Brejtvény kvíz első kérdése:

Az alábbi számsort, ha Braille-ben olvassuk, milyen szót ad ki?
464613412361456135156

Jó játékot kívánunk!

Hegedűs Katalin
kommunikációs munkatárs