A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége a vakvezetőkutyák világnapját megelőző hétvégén, 2023. április 22-én 10 órától országos találkozót rendez, melyen képzett és kiképzés alatt álló vakvezetőkutyákat ismerhetünk meg, valamint önkéntes kölyöknevelők, kutyakiképzők, vakvezetőkutyával közlekedő látássérült gazdik osztják meg egymással tapasztalataikat.

Hazánkban 1978-ban indult el a vakvezetőkutyák kiképzése a Vakok Szövetsége berkein belül. Vitéz Lovag Rithnovszky János odaadó és küzdelmes munkájának köszönhető, hogy a magyarországi vakvezetőkutya-képzés már negyvenöt éves múltra tekint vissza. Az elmúlt négy és fél évtizedben több mint 1000 látássérült ember életét könnyítették meg az MVGYOSZ által kiképzett segítőkutyák, jelenleg több mint hetven olyan levizsgázott vakvezetőkutya–gazda páros van, akiknek a munkáját az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központja a vizsga után is folyamatosan segíti.

A vakvezetőkutya feladata az egyik legösszetettebb a munkakutyák között. Mindennapjai során számos különféle helyen, helyzetben és feladatban kell helytállnia. Részt kell vennie a gyakran zajos és váratlan akadályokkal vagy történésekkel teli utcai forgalomban, utaznia kell autóban vagy a közösségi közlekedés járművein, be kell lépnie üzletbe, hivatalba, lakásba, irodába, oktatási vagy egészségügyi intézménybe. Találkoznia kell ismerős és idegen emberekkel, házikedvencként tartott kutyával, macskával, madárral, olykor másik vakvezetőkutyával.

A vakvezetőkutya nem eszköz, hanem élőlény, megbízható társa a látássérült embernek, ezért gazdájának nem csupán dolgoznia kell vele, hanem biztosítani számára testi és lelki szükségleteinek kielégítését, így a pihenést, játékot, megfelelő minőségű táplálékot és orvosi ellátást is.

A vakvezetőkutyás találkozón ünnepélyes keretek között adja át a szövetség az idei Rithnovszky-díjakat. Az elismerést az MVGYOSZ azon önkéntesei kaphatják meg, akik kölyöknevelőként végzett elkötelezett munkájukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy a látássérült igénylők jól képzett vakvezetőkutyához juthassanak.

A díjat a magyarországi vakvezetőkutya-képzést elindító Vitéz Lovag Rithnovszky János munkássága előtti tisztelgés és példamutató élete megismertetése céljából alapította a szövetség 2020-ban. Az Ezüst fokozatú Rithnovszky-díjra 3, az arany fokozatú Rithnovszky-díjra 6, míg a gyémánt fokozatú Rithnovszky-díjra 10 kölyökkutya felnevelése után lesznek jogosultak az önkéntesek.

A találkozón nemcsak egymással, hanem hajdani kiképzőikkel is találkozhatnak a kutyusok és gazdáik. A résztvevők közül többen már nem az első olyan kutyával közlekednek, amelyet az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központjában képeztek ki. Tartalmas beszélgetések, tapasztalatcserék, régi emlékek felidézése és a vakvezetőkutyás bemutató teszi felejthetetlenné a találkozót.

Időpont: 2023. április 22. 10:00 órától 14:00 óráig

Helyszín: MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központ
1212 Budapest, Dunadűlő út 206883 hrsz. /1213 Budapest, Hollandi út 1-gyel szemben/

MEGHÍVÓ

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége szeretettel meghívja Önt és partnerét, családját, barátait a 2023. április 22-én 10 órakor kezdődő Országos Vakvezetőkutyás Találkozóra.

Program:

10:00 Megnyitó
Dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke
Dr. Velegi Dorottya, az MVGYOSZ szakmai vezetője
Dr. Nagyné Berke Mónika, az MVGYOSZ szolgáltatásvezetője

10:30 Rithnovszky-díj átadása
A díjakat dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke és Rithnovszky Beatrix, Vitéz Lovag Rithnovszky János unokahúga adja át.

11:00 Vakvezetőkutyás bemutató

11:30 Vakvezetőkutya–gazda párosok és a kutyákat kölyökkorukban nevelő családok találkozása

Interjúk

A kiképzőközpontról bővebb információk a http://vakvezetokutya.hu/ oldalon olvashatók.
További információ: Schiff Mónika központvezető, 06 30 195 4313

 

Hegedűs Katalin
kommunikációs munkatárs