Az iskolai, munkahelyi előadásokon, konferenciákon, egyéb eseményeken készült hanganyagok legépelésére gyakorta lehet szükség, ami igen hosszadalmas és fárasztó. Egy vadonatúj fejlesztésnek köszönhetően azonban már erre is kínálkozik automatizált megoldás, a Gépházban ki is próbáljuk.

Péntek este nyolckor kezdődő adásunkban egy olyan újdonságot veszünk szemügyre, amely arra hivatott, hogy az előre felvett beszédet írott szöveggé alakítsa, az elkészült produktummal pedig bármilyen szövegszerkesztőben tovább dolgozhatunk.

Számos esetben lehet arra szükség, hogy hangos szöveget gépeljünk le, erre pedig idáig nem létezett igazán hatékony megoldás. Az okostelefonok diktáló funkciója nem túl jó hatásfokkal dolgozik, írásjeleket pedig legfeljebb akkor használ, ha azok beszéd közben kimondásra kerülnek, ami a legtöbb helyzetben teljesen életszerűtlen.

Az adásunkban bemutatásra kerülő új rendszer azt ígéri, hogy számos formátumú hangfájlból felismeri akár a magyar beszédet is, és jó hatásfokkal, írásjeleket is használva szöveges anyagot készít belőle.

Műsorunkban megtárgyaljuk a fejlesztés legfontosabb tulajdonságait, illetve megmutatjuk, milyen lépésekkel próbálható ki a legegyszerűbben a beszédfelismerés.

Természetesen tesztelünk is, és megnézzük, hogy milyen eredménnyel dolgozik a gép kabaréjelenetekkel, vagy épp mihez kezd, ha arra utasítjuk, hogy készítse el egy korábbi Gépház adás szöveges leiratát.

Próbáljon ki valami újat ezen a pénteken is, és tartson a Gépházzal, az MVGYOSZ és a Net-Média Alapítvány informatikai magazinműsorával!

Mikor? 2023. március 3-án, pénteken 20:00 órától. Ismétlés vasárnap 13:00 órakor.
Hol? Az online hallgatható Hobby Rádióban, melyet a www.hobbyradio.hu weboldalon érhetnek el.
A hallgatás linkje: www.hobbyradio.hu/play
Winamp-ba vagy egyéb zenelejátszó alkalmazásba illeszthető hivatkozás:
http://www.hobbyradio.hu/hobbyradio.m3u

Rauch Róbert
műsorvezető