OrCam – a diszkrét segítség

OrCam asztalon

Március 11-én érkezett meg az MVGYOSZ-hez egy OrCam nevű, elsősorban a kevés látásmaradvánnyal rendelkezők életminőségét javító mini eszköz. Mérete kisebb, mint egy felnőtt ember kisujja, súlya pedig mindössze 14 gramm.

Mágnessel lehet egy szemüveg szárához rögzíteni. Fizikai paraméterei miatt a használata nem feltűnő. (Tervezéskor a diszkrét megjelenés az egyik fő célja volt a fejlesztőknek.)

Működési elve a 13 megapixel felbontású kamera által készített fotók a készülékbe beépített és rendszeresen frissíthető mesterséges intelligencia általi elemzése, a kapott eredmény emberi hangon történő közlése.

Képes a nyomtatott szövegek, feliratok felolvasására, arcok megjegyzésére és azonosítására, bankjegyek felismerésére (Euro, forint és lej), termékek azonosítására akár vonalkód alapján is. (Hamarosan akár 2.000.000 különböző árucikket is fel fog ismerni!) Használata végtelenül egyszerű. A felhasználó érintéssel vagy kézjelekkel vezérelheti. Beépített akkumulátorához a töltőt mágneses illesztéssel lehet csatlakoztatni. Az eszközt a gyakorlatban is kipróbálhatják majd az érdeklődők.

OrCam Sándor olvas egy lapot jobb profil

 

Arról, hogy mikor és hogyan, az mvgyosz.hu honlapon, a @mvgyosz Facebook oldalon és az MVGYOSZ Hírlevélben olvasható hamarosan tájékoztatás.

Angyal Gábor

szakmai vezető