Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt hirdetett az Európai fogyatékosságügyi stratégia 2010-2020 tárgyában. A konzultáció célja az, hogy a bizottság megismerhesse az uniós polgárok véleményét az Uniós fogyatékossági stratégia következtében történt vagy meg nem történt változásokról, illetve a jövőbeni hangsúlyokról.

Brüsszeli visszajelzések szerint Magyarországról nagyon kevés válasz érkezett eddig. A konzultáció 2019.október 23-án zárul.

Az MVGYOSZ az Európai Fogyatékosságügyi Fórum (EDF) és az Európai Vakok Szövetsége (EBU) kérését is tolmácsolja akkor, amikor azt kérjük, hogy lehetőleg minél több látássérült, illetve egyéb fogyatékossággal élő személy töltse ki a magyar nyelven is elérhető kérdőívet.

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációs kérdőívének kitöltése képernyőolvasó programmal

Az MVGYOSZ kérésére az INFOALAP megvizsgálta a kérdéses weboldalt és nem találtak súlyos akadálymentességi problémát rajta. Szakmai álláspontjuk szerint képernyőolvasó programmal kitölthető az Európai Bizottság nyilvános konzultációs kérdőíve.

Nyissa meg a következő oldalt egy web-böngészőben:

https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/initiatives/ares-2018-4958882/public-consultation_hu

A megnyílt weboldalon keresse meg a Kitöltöm a kérdőívet hivatkozást. Ezt megteheti többféleképpen is:

  1. Nyomja le a képernyőolvasó INSERT+F7 billentyűparancsát, majd a hivatkozások listájában keresse meg a hivatkozást és az ENTER billentyűvel aktiválja.
  2. A képernyőolvasó címsorra ugró billentyűjével azaz a h betűvel lépjen az A konzultációs kérdőív kitöltése címsorra, majd a TAB billentyűvel keresse meg a hivatkozást és nyomja le az ENTER billentyűt.

A következő oldal alaphelyzetben angol nyelven fog megjelenni. Lépjen a weboldal elejére a CTRL+HOME billentyűparanccsal, majd a c betűvel keresse meg azt a kombinált listamezőt, ahol megadható a magyar nyelv. Itt az English (en) fog szerepelni. Lépjen be űrlap módba az ENTER vagy a SZÓKÖZ billentyűvel, majd a kombinált listamezőt nyissa le az ALT+LE billentyűkombinációval. Ezután a magyar nyelvet kiválaszthatja az m betű lenyomásával vagy a nyíl billentyűk segítségével. A kiválasztott nyelven nyomja le az ENTER billentyűt.

A kiválasztás után az oldal magyar nyelvű lesz.

A következő lépés, hogy bejelentkezzen. Itt lehetősége van a regisztrációra, de ha nem szeretne regisztrálni, akkor beléphet a Facebook, Twitter vagy a Google fiókjával is. A belépés után következhet a kérdőív kitöltése.

Lépjen az oldal elejére a CTRL+HOME billentyűparanccsal.

A kérdőív egy webes űrlap, amelyen a válaszok jelölőnégyzetek, választógombok és szerkesztőmezők segítségével adhatóak meg. Egy jelölőnégyzetet vagy választógombot a SZÓKÖZ billentyű lenyomásával jelölhet be. Vannak olyan kérdések, ahol több válasz is megjelölhető, ezeknél ennek megfelelő számú választógomb áll rendelkezésre. Ezeket az összetartozó  választógombokat egy táblázatban helyezték el. A kérdés sorában találhatóak az arra vonatkozó válaszlehetőségek. A jobb átláthatóság és a könnyebb navigáció érdekében érdemes használni a CTRL+ALT+NYÍLBILLENTYŰ parancsokat a táblázat sorainak és oszlopainak bejárására. Ezzel a módszerrel cellánként mozoghat le-fel, jobbra és balra.

A képernyőolvasó gyorsbillentyűit is használhatja az elemeken való gyors navigációra. A jelölőnégyzetekre az x billentyűvel, a választógombokra az a (JAWS) vagy az r (NVDA) billentyűvel léphet. A gombokra a b, a szerkesztőmezőkre az e betűvel ugorhat.

A kombinált listamezőket itt is úgy érdemes kezelni, hogy az ENTER billentyűvel be kell lépni űrlap módba, majd az ALT+LENYÍL billentyűvel le kell nyitni a listamezőt. Az elemet a kezdőbetűvel vagy a nyíl billentyűkkel választhatja ki. A kiválasztott elemen nyomja le az ENTER billentyűt.

Ha nem biztos a bejelöltség állapotában vagy az aktuális elem kiválasztásában, akkor az INSERT+ESCAPE billentyűparanccsal frissítse a képernyő figyelését.

A kitöltés végeztével aktiválja a konzultáció végén található gombot.

Informatika a Látássérültekért Alapítvány