Júliusi utolsó adásunkban olyan dolgokról elmélkedünk, amelyeknek első olvasatra semmi közük egymáshoz, az informatika, a digitalizáció azonban áthatotta ezeket is. Sztrájkoló filmszínészek Hollywoodban, paraméterezhető mesterséges beszéd, PC-s és okostelefonos fejlesztések, mi kellhet több egy laza esti Gépházhoz?

Adásunk első néhány percében hallgatóink leveleire bízzuk a műsort: Távszemes tapasztalatokat, BlindShell 2-es kérdéseket és válaszokat osztunk meg a nagyérdeművel, mindezek után pedig egy érdekes informatikai diskurzust tartunk azon témákból, amelyek mostanában igen aktuálisak, és mind összefüggésbe hozhatóak az informatikával, vagy épp a mesterséges intelligenciával.

Beszélünk a jelenleg is épp tartó hollywoodi sztrájkról, illetve arról, mennyire van reális esélye, hogy a gépi intelligencia a jövőben átalakítsa a filmipart és a szinkronizálást. Ehhez kapcsolódóan megosztjuk egy kedves hallgatónk észrevételeit, akinek sikerült kódokkal paraméterezni a Microsoft Azure egyik felhős beszédhangját, amely ennek következtében meg tud szólalni vidáman, érzékien, esetleg suttogva.

Beszélünk továbbá olyan, finoman szólva is megkérdőjelezhető újdonságokról, mint a pizzaillatot generáló játékvezérlő, de szóba kerülnek a TalkBack képernyőolvasó új fejlesztései is, és néhány Windows 11-es érdekességről is szó lesz.

Töltsön el egy digitális nyári estét velünk, és hallgasson Gépházat, az MVGYOSZ és a Net-Média Alapítvány informatikai magazinműsorát!

Mikor? 2023. július 28-án, pénteken 20:00 órától. Ismétlés vasárnap 13:00 órakor.
Hol? Az online hallgatható Hobby Rádióban, melyet a www.hobbyradio.hu weboldalon érhetnek el.
A hallgatás linkje: www.hobbyradio.hu/play
Winamp-ba vagy egyéb zenelejátszó alkalmazásba illeszthető hivatkozás:
http://www.hobbyradio.hu/hobbyradio.m3u

Rauch Róbert
műsorvezető