Nemrég vált elérhetővé BlindShell Classic 2 telefonra a sokak által kedvelt Lazarillo alkalmazás, amely vak felhasználók számára igyekszik segítséget nyújtani a mobilkészülék helymeghatározó rendszerét használva. A Gépház csapata ezzel foglalkozik péntek este.

A szokott időben kezdődő adásunk első perceiben hallgatói levelekkel röffentjük be a Gépház motorját, véleményekkel, kérdésekkel, kiegészítésekkel foglalkozunk, amelyek zömében a múlt heti adásban felmerült témákat érintik.

Mindezek után BlindShellt veszünk a kezünkbe, és a készülékre néhány hete elérhetővé vált Lazarillo alkalmazást telepítjük fel. A Lazarillo egy olyan kisegítő szoftver, amely a mobilkészülék GPS és egyéb helymeghatározó funkcióit használja ahhoz, hogy látássérült emberek részére információkat nyújtson. Leghasznosabb szolgáltatása, hogy képes a közelünkben található objektumokat, létesítményeket jelezni, legyen az bolt, intézmény, megállóhely, vendéglátóipari egység vagy egyéb.

A Lazarillo arról is ad megközelítőleges információt, hogy az adott létesítmény milyen távolságra, és milyen irányba található aktuális pozíciónktól, így hatékonyan fel tudjuk térképezni, milyen helyek vannak a közelünkben. Az applikáció alkalmas továbbá helyek keresésére név vagy cím alapján, megjelölhetünk helyeket kedvencnek, beállíthatjuk az appot, hogy működése közben mindig értesítsen, ha az adott hely közelébe érünk, illetve képes az egyes létesítményekről némi információt adni, például telefonszámot, weboldalt, egyéb elérhetőséget, ha ezeket az információkat el tudja érni.

Adásunkban megnézzük a Lazarillo kezelési módját BlindShell Classic 2 készüléken, a bejelentkezést követően helyeket keresünk, információkat kérdezünk le egyes objektumokról, illetve megmutatjuk, miként viselkedik a Lazarillo, ha egy forgalmas városi utcán sétálgatunk vele.

Az MVGYOSZ és a Net-Média Alapítvány Gépház című műsora ezen a pénteken is mutat valami újat, tartson velünk Ön is!

Mikor? 2023. szeptember 15-én, pénteken 20:00 órától. Ismétlés vasárnap 13:00 órakor.

Hol? Az online hallgatható Hobby Rádióban, melyet a www.hobbyradio.hu weboldalon érhetnek el.
A hallgatás linkje: www.hobbyradio.hu/play
Winamp-ba vagy egyéb zenelejátszó alkalmazásba illeszthető hivatkozás:
http://www.hobbyradio.hu/hobbyradio.m3u

Rauch Róbert
műsorvezető