A vak és gyengénlátó emberek foglalkoztatása sosem volt egyszerű történet. Még ma is inkább az egyéni találékonyságon múlik, hogy valaki mennyire sikeresen tud elhelyezkedni, ugyanis nagyon kevés tipikusan látássérültek által végezhető szakma közül választhatnak a látássérültek.

70 évvel ezelőtt erre a problémára kívánt megoldást találni a Fővárosi Kefe- és Seprűkötő Vállalat (Főkefe), amely az alapítását követő huszadik évében már közel 400 vak embert foglalkoztatott. Közben rengeteget változott a világ és a gazdasági körülmények, ezért a Főkefe is rengeteg átalakuláson ment keresztül az évtizedek során. A cég vezetése ma is fontosnak tartja és elkötelezett abban, hogy más megváltozott munkaképességű munkavállalók mellett látássérült embereket is foglalkoztasson, így jelenleg 325 látássérült személyt foglalkoztat.

A 70. születésnapjuk alkalmából egy hatalmas rendezvényt tartottak a Hajógyári Szigeten, melyre az MVGYOSZ elnökét is meghívták, hogy együtt ünnepeljék a cég fennállásának ezen jeles évfordulóját.

A teljesen akadálymentes rendezvényen 1500 munkavállaló vett részt, akiknek változatos szórakoztató és ismeretterjesztő programokban volt részük a nap folyamán. A megnyitón beszédet mondott Csizi Péter ügyvezető igazgató, Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára. A Főkefe 70. születésnapi tortáját Köves Gábor, a vállalat nyugalmazott igazgatója vágta fel.

Az ünnepségen dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke is köszöntötte a résztvevőket. Beszédében kiemelte, mekkora jelentősége volt egykor a Főkefe megalapításának, és hogy a vak emberek foglalkoztatása máig egy nyitott kérdés, melyre közös feladatunk válaszokat találni. Erre egyfajta megoldás lehet a digitális technológia fejlődése és a képernyőolvasó programok. A különféle látássérült embereknek tervezett szoftverek ugyanis megnyithatják az utat a szellemi foglalkozás irányába.

Ádám Judit