A látássérült felhasználóknak gyakran jelent problémát a maszkok címkéjén látható jelölések leolvasása és azok jelentésének megismerése, mivel ezek az információk sokszor kép-formátumban érhetőek el. Alább röviden összefoglaljuk a leggyakoribb jelzéseket és azok jelentését.

 

Számos információ érhető el az interneten a maszkok védő hatására és használatára vonatkozóan. A Távszem operátorok az elmúlt hetekben sok kérdést kaptak a maszkok jelölésével és használhatóságával kapcsolatban, ezért fontosnak tartjuk, hogy segítséget nyújtsunk a jelölések értelmezéséhez.

A kereskedelmi forgalomban kapható szabványos szájmaszkokon leggyakrabban az alábbi jelölésekkel találkozhatunk:

– FFP1, FFP2, FFP3 – európai légzésvédelmi szabvány, a megszűrt részecske nagyságra és szűrés minőségére jellemző jelölés.

– N95 – amerikai légzésvédelmi szabvány, megfelel az európai FFP2 jelölésnek

– KN95 – kínai légzésvédelmi szabvány, megfelel az európai FFP2 jelölésnek

De mit is takarnak ezek a jelölések, és valójában melyik maszkok nyújtanak védelmet a koronavírus ellen?

Az FFP1-es jelöléssel ellátott maszkok olyan légzésvédelmi maszkok, melyek a levegőben lévő részecskék legalább 80 százalékát megszűrik (0,6 μm-es méretig). Az FFP2-es jelölésű maszkok a levegőben lévő részecskék legalább 94 százalékát szűrik ki, míg az FFP3-as jelöléssel ellátottak hatékonysága legalább 99 százalékos.

A koronavírus ellen az FFP2 és FFP3 jelölésű maszkok egyaránt megfelelőek, természetesen szakszerű hordás esetén. A maszk színéből nem lehet a minőségére vonatkozó következtetést levonni, a színhasználatot illetően nincs szabványban foglalt előírás.

Az NR jelzésű maszkok egyszeri használatra (csak egy műszakra) alkalmasak, utána eldobandók, és veszélyes anyagnak minősülnek.

A Távszem folyamatosan segítséget nyújt minden olyan helyzetben, amikor látható információ megszerzésére van szükség, ide értve például a maszkok jelöléseit és a használati útmutatók felolvasását is. Azonban most is érvényes a szlogen: „Látást adunk, nem tudást.” Kérjük ezért, hogy az egyes jelölésekre vonatkozó részletes információkról, valamint a maszkok viselésének szabályairól tájékozódjanak az interneten, kiemelten ügyelve a források hitelességére.

Németh Orsolya