A LiDAR szkenner képes közvetlen környezetünkről, illetve a körülöttünk lévő tárgyakról képet alkotni. A technológiát a látássérült felhasználókat segítő szoftverek bizonyos mértékig már most képesek használni. Nézzük meg, jelenleg mire képes ez az újdonság!

Műsorunk felütéseként hallgatói levelekkel foglalkozunk, majd válaszolunk néhány hozzánk intézett kérdésre. Ezután néhány percben foglalkozunk azzal is, hogy a jelek szerint offline, internetkapcsolat nélkül működő fordítási funkciót kap a Mozilla Firefox webböngésző, valamint említést teszünk egy olyan technológiáról is, amelynek köszönhetően a jövőben akár 10 perc alatt feltölthetőek lesznek modern készülékeink akkumulátorai.

Ezt követően megszólaltatjuk e heti vendégünket, Gorzsás Krisztinát, aki egy iPhone 12Pro készülékkel felszerelkezve látogat meg minket. Teszi ezt azért, mert ezen készülék részét képezi az úgynevezett LiDAR szkenner, amely sokunk számára jelenthet újdonságot.

A LiDAR nagyon leegyszerűsítve úgy működik, hogy alacsony frekvenciájú lézert bocsájt ki a környezetébe, az így kapott információkat a szoftver kombinálja a készülék kamerája és mozgásérzékelő szenzorai által közölt adatokkal, így pedig a készülék képes azonnali képet alkotni a közvetlen környezetről, illetve a detektált tárgyakról.

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a mobil megkísérli felismerni a körülöttünk lévő tárgyakat vagy egyéb környezeti elemeket, a látássérült felhasználók számára készült kisegítő alkalmazások pedig közlik, mit ismert fel az eszköz. Vendégünk tehát telefonnal a kezében próbálja meg feltérképezni a szobát a LiDAR szkennert és két kisegítő alkalmazást használva. Adásunkból pedig kiderül, milyen információkhoz jut a bemutatott új technológia segítségével.

Ezen a héten is szeretettel várjuk Önöket az MVGYOSZ és a Net-Média Alapítvány informatikai műsorában, a Gépházban.

Mikor? 2021. június 4-én, pénteken 20:00 órától. Ismétlés vasárnap 13:00 órakor.
Hol? Az online hallgatható Hobby Rádióban, melyet a www.hobbyradio.hu weboldalon érhetnek el.

A hallgatás linkje: www.hobbyradio.hu/play
Winamp-ba vagy egyéb zenelejátszó alkalmazásba illeszthető hivatkozás:
http://www.hobbyradio.hu/hobbyradio.m3u

Rauch Róbert
műsorvezető