Évről évre olyan segédeszközök, technológiai újítások és szolgáltatások válnak elérhetővé a látássérült emberek számára, melyek használata nagyban megkönnyíti, kényelmesebbé teszi az életüket. Ezek az eszközök most már olyan iramban érkeznek, hogy szinte alig van érintett, aki az összes tárgy létezéséről, funkciójáról és beszerezhetőségéről tudna, illetve az összes szolgáltatást ismerné. A LESEK, azaz a Látássérült Emberek Segédeszköz Konferenciája azzal a céllal szerveződött, hogy ezeket az eszközöket összegyűjtse és minél szélesebb körben bemutassa az érdeklődők számára.

Idén is az MVGYOSZ székházában rendezte meg a konferenciát a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesülete és az egyesület Informatikai és Akadálymentesítési Bizottsága november 13-án. A rendezvényt két fő részre osztották: a Hermina teremben különféle egyesületek, segédeszköz boltok kínálatát mutatták be standoknál, az érdeklődők körbejárhatták a termet, és minden asztalnál más hasznos tárgyakkal találkozhattak. Az MVGYOSZ segédeszközboltja is kitelepült, digitális és kézi nagyítókat, Braille- és beszélő órákat, Braille-játékokat, naptárakat, aláíráskeretet és sok más hasznos eszközt ismertettek meg a látogatókkal. A bemutatott tárgyakat ki is lehetett próbálni, illetve információt kérni róluk. Bár a látogatók tájékozottsági szintje igen eltérő volt, volt, aki a Braille-óra létezésén is elcsodálkozott, míg más tisztában volt a beszélő tv minden funkciójával is, azért az MVGYOSZ kollégái mindenkinek tudtak újat mondani vagy mutatni.

Eközben a Sipeki teremben előadásokat hallgathattak a résztvevők a legújabb és legérdekesebb eszközökről. Az egyik legizgalmasabb készülék az Ács Réka által bemutatott OrCam MyEye 2.0, egy szemüvegkeretre rögzíthető mini kamera, mely szinte második szemként funkcionálva segíti a használója életét többek között írott szöveg felolvasásával, arcfelismeréssel, pénzfelismeréssel, vonalkódok beolvasásával, színfelismeréssel.

Szuhaj Mihály, az INFOALAP elnöke az ország licenc program keretében elérhető, ingyenesen letölthető szoftverekről beszélt. Hallhattunk előadást az eRikkancs digitális újságosról, majd Angyal Gábor, az MVGYOSZ szakmai vezetője mutatott be alaposabban két újdonságnak számító, látássérülteket segítő eszközt. Elsőként a BlindShell telefonról beszélt, mely hamarosan kapható lesz az MVGYOSZ segédeszközboltjában. A szövetség egyelőre kizárólagos hazai forgalmazója a sokfunkciós terméknek. A telefon többek között hangvezérelt, lehet vele diktálni SMS-t, e-mailt, jegyzetet, van rajta internet, időjárás előrejelzés és különféle alkalmazások is. Ezután a CaretechIndependent nevű, fehérbotot kiegészítő eszközt mutatta be Angyal Gábor, amely azokat a magasan lévő akadályokat tudja jelezni, amelyeket fehérbottal nem lehet érzékelni. Fehérbottal deréktól lefelé tudjuk észlelni az elénk kerülő akadályokat, így ezt a kicsike eszközt rögzítve a ruhánkra vagy a nyakunkba akasztva a deréktól felfelé eső dolgokat is ki tudjuk kerülni. 2 db ultrahangos és 1 db lézeres szenzorral van felszerelve, ezek segítségével észlelhető mintegy 80 fokos tölcsér alakú hatósugárban az elénk kerülő tárgy. Beállítástól függően 1-2 méter távolságról jelzi sípoló vagy csipogó hanggal az akadályt. A lézertechnikának köszönhetően a bezárt üvegablakot is “látni lehet” vele. Emellett Bluetooth technológiával okostelefonhoz is csatlakoztatható, és az okostelefonhoz pedig fejhallgatón keresztül kapcsolódva sztereóban is érzékelhető az akadályok helye.

Mivel az MVGYOSZ székházban tartották a rendezvényt, lehetőség volt körbejárni a Távszem irodát, a „főhadiszállást”, ahonnan az MVGYOSZ látássérülteket segítő új szolgáltatása üzemel operátorok segítségével. Nagyné Berke Mónika, a projekt szakmai vezetője egy előadást is tartott az eddig elért eredményekről és tapasztalatokról.

A konferencia nyereménysorsolással zárult, köszönjük mindenkinek, aki eljött, és reméljük, hogy sok hasznos információval távoztak!

Ádám Judit