Alig kilenc hónapja annak, hogy húsvét előtt arról számolhattunk be olvasóinknak, hogy a Bodor Tibor Hangoskönyvtárhoz kapcsoló online felületeken már 4000 könyv vált elérhetővé. Két héttel karácsony előtt újabb mérföldkőhöz értünk. Hihetetlen, de igaz: immár 5000 címet tartalmaz a hangoskönyvtár-alkalmazás és a honlapról elérhető online hangoskönyvtár.

Az informatika robbanásszerű fejlődése, az internet térhódítása és mobilkommunikáció elterjedése inspirálta a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét arra, hogy az eltérő adathordozókon található – sokszor több évtizede vagy félévszázada készült – hangoskönyveket digitalizálja, és minden látássérült érdeklődő számára közkinccsé tegye azokat az új patformokon.

A Bodor Tibor Kulturális Egyesülettel történő együttműködésnek, valamint az önkéntes felolvasók önzetlen munkájának köszönhetően az utóbbi években a Bodor Tibor Hangoskönyvtár ugrásszerűen fejlődött. A 2018-tól elérhető mobilapplikáció és az egy éve átadott webes változat nemcsak korszerű technológiáját tekintve, hanem mennyiségében bővülő, minőségileg fejlődő állományával, valóban szélesre tárta a hangoskönyvtár digitális kapuját a látássérült olvasók előtt.

Az online állomány már az elmúlt évben meghaladta a 3000 hangoskönyvet, amelyet 2021 tavaszán a négyezredik és 2021. december 9-én, két héttel karácsony előtt, az ötezredik online elérhető hangoskönyv követett.
Olyan művek kerültek be többek között ezekben a hetekben a könyvtárba, mint Böjte Csaba Az igazgyöngy fájdalomból születik című műve; Fábián Janka Az Anna-bál szerelmesei romantikus regénye; Szerb Antal A varázsló eltöri pálcáját címmel megjelent cikkeinek gyűjteménye vagy Günter Grass első könyve, a Bádogdob.

Egy-egy hangoskönyv elkészítése rengeteg időt, energiát és nagy odafigyelést igénylő munkafolyamat. Próbaolvasás, sok-sok felolvasással töltött óra, olykor beszédtechnika órákon való részvétel, hibajelzés, javítás, vágás, próbahallgatás, utómunka, feltöltés, címkézés, fülszövegírás, könyvajánló-készítés – hogy csak néhányat említsünk a sok munkafázis közül.
A feladatok egy részét ugyan az önkéntesek végzik, de nagy arányban vannak azok a tevékenységek is, amelyhez az MVGYOSZ tízfős munkatársi csapata biztosítja a szakmai háttérmunkát.

Így ma nemcsak az ötezredik hangoskönyvet ünnepeljük, hanem azt a sok száz önkéntes felolvasót, segítőt és persze munkatársainkat is, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a könyvtár állománya ilyen ütemben gyarapodjon.

Arra biztatjuk Önöket, utazzanak a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban szereplő művekkel a nagyvilágba, bújjanak egy-egy főszereplő bőrébe, ismerjék meg a magyar irodalom klasszikus és kortárs alkotóit, lepjék meg szeretteiket a karácsonyfa alatt egy szép mesével vagy verssel!

Hegedűs Katalin
kommunikációs munkatárs