Az MVGYOSZ levélben fordult a Volánbusz Zrt.-hez, miután látássérült utasok jelezték, hogy az autóbuszos felszállásnál a vármegyebérlet leolvasásánál gondjaik voltak a beolvasó készülék használata során. A cég nem zárkózik el az egyeztetéstől, de javasolja nagyobb időintervallumban vizsgálni a tapasztalatokat.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, az új szolgáltatás bevezetését követően, 2023. május 31-én megkereste a Volánbusz Szolgáltatásfelügyeletét.

Levelünkben jeleztük, hogy szükséges lenne megismernünk és megbeszélnünk a vármegyebérlet látássérült személy általi felismerhetőségét és tájolását, a beolvasó készülék működését, illetve használhatóságát. Egyben kifejezésre juttattuk azon meggyőződésünket, miszerint a probléma kezelése fontos mind a látássérült utas, mind pedig az autóbusz vezetője szempontjából. A megfelelő ismeretek birtokában elkerülhetőek lesznek az utas és a gépjárművezető közötti konfliktusok, könnyebbé és gyorsabbá válik a felszállás a járműre. Így az utas és a Volánbusz munkatársa is elégedett lesz.

A Volánbusz 2023. június 5-én kelt válaszlevelében köszönettel vette megkeresésünket. Tájékoztattak arról, hogy a VOLÁNBUSZ Zrt. soron kívül, külön szabályzatban rendelkezett a vak- és gyengénlátó utasok ország- és vármegyebérlettel való utazásának kiemelt segítéséről. Ennek részeként az autóbusz-vezető továbbra is prioritást ad beszállításkor, továbbá a bérlet validálásában (QR-kód beolvasásban) is személyes segítséget nyújt minden erre rászorulónak. Az ügyfélszolgálat munkatársai, az autóbusz-vezetők és a pénztári dolgozók is készséggel adnak felvilágosítást az új bérletek használatáról, ismérveiről.

A levélben arra is kitértek, hogy az MVGYOSZ által javasolt egyeztetéstől nem zárkóznak el, de javasolják nagyobb időintervallumban vizsgálni a tapasztalatokat. Amennyiben továbbra is rendszeresen jelentkeznek a felvetett problémák, úgy készséggel állnak a szövetség rendelkezésére.

A bérletet használó látássérült utasok jelezték, hogy a probléma létezik. Kérjük, hogy ezeket pontosan leírva, folyamatosan osszák meg velünk az info@mvgyosz.hu e-mail címen. Összegzésük után ismét felvesszük a kapcsolatot a Volánbusz Szolgáltatás felügyeletével. Célunk egy olyan megoldás közös kidolgozása, amelynek segítségével minél önállóbban tudják igazolni a látássérült utasok az utazásra jogosultságukat. Ezáltal elkerülhetővé válik a konfliktus az utas és a buszvezető között.

Dr. Nagy Sándor
elnök