2019. május 11-én szombaton ünnepeltük a Közlekedési kultúra napját, és mivel a látássérült emberek életében kiemelt probléma a közlekedés, az MVGYOSZ is csatlakozott a kezdeményezéshez, amely a látó embereket szeretné edukálni arra, hogyan figyeljenek oda jobban, hogyan segítsenek jól vak és gyengénlátó társaiknak.

A Közlekedéstudományi Egyesület Közlekedésbiztonsági Tagozatának nevében Bíró József elnök kereste fel dr. Nagy Sándort, az MVGYOSZ elnökét, és kérte fel, hogy a szövetség is vegyen részt a Közlekedési kultúra napjához kapcsolódó aktivitás megszervezésében.

Az MVGYOSZ két aktivitással is készült. Egy cikket jelentetett meg az NLC-n, melyben a szövetség munkatársai mesélik el saját közlekedéssel kapcsolatos történeteiket, melyek helyenként humorosak, máskor szomorúak, de mindenképp tanulságosak, főként a látó, de a látássérült emberek számára is. A teljes cikk az alábbi linkre kattintva olvasható:

https://www.nlcafe.hu/szabadido/20190511/kozlekedesi-kultura-napja-vak-gyengenlato-tomegkozlekedes/

Az elmesélt esetek kapcsán dr. Nagy Sándor elnök fontosnak tartotta kiemelni, hogy ne csak a látóktól várjuk el az odafigyelést, a vak és gyengénlátó emberek ugyanígy tegyenek meg mindent, amit lehetőségeikhez mérten tudnak a biztonságos közlekedésért.

A másik aktivitás az MVGYOSZ Facebook oldalán zajlott, két posztot szentelt a szövetség a biciklisek vs. fehérbottal közlekedők témának. Ezek közül az egyik rengeteg visszajelzést kapott, igazi kommentháborút indított a közösségi oldalon. Mivel ezáltal még több emberhez, összesen közel 50 ezer főhöz eljutott az írás és a szemléltető fotó, mindenképpen jó eredménynek kell értékelni. Több mint százan szóltak hozzá, ami a szövetség számára azt mutatja, hogy érdemes foglalkozni ezzel a témával, mert sok ember szeretné elmondani róla a véleményét, és építőleg hathat az edukáció. Az említett poszt itt érhető el:

https://www.facebook.com/mvgyosz/photos/a.380723775317373/2318159851573746/?type=3&theater

Az MVGYOSZ, illetve minden látó és nem látó ember közös célja, érdeke kellene legyen, hogy együtt élhetőbbé, biztonságosabbá, egyszerűbbé tegyük mind a tömeg- mind az utcai közlekedést. Ezért arra kérünk mindenkit, hogy ne csak ezen az egy napon, hanem mindig közlekedjen körültekintően, másokra figyelve, másokat segítve.

Ádám Judit