2019. szeptember 13-án az MVGYOSZ székházában izgalmas, informatív és szórakoztató eseményre került sor. A péntek 13-i dátum csak pár perc erejéig sújtotta a szervezőket, a hősiesen, több órán át tolmácsoló Gombás Judit hangja pedig végül akadályok nélkül eljutott az érdeklődők fülébe. Az előzetes regisztrációhoz kötött, ingyenes eseményen nagyon szép számban jelentek meg az érdeklődők, és ami talán kiemelendő, az audionarrációs szakma hazai képviselői az ország minden tájáról összesereglettek.

Hallható kultúra – előadás a humor és a gyakorlat jegyében

Dr. Nagy Sándor megnyitója után, melyben az MVGYOSZ elnöke kitért a szervezet idei, televíziós törvénymódosítási törekvéseire is, az esemény központi figurája és vendég előadója dr. Joel Snyder, az amerikai Audionarrációs Társaság (Audio Description Associates, LLC) elnöke kezdte meg szekcióját. Snyder úr, aki Katmanduból érkezett Magyarországra, hogy pár napon belül már ismét tovább repüljön Indiába, humoros és sok-sok gyakorlati példával tarkított előadáson vezette be a megjelenteket az audionarráció alapjaiba és legfontosabb szakmai kritériumaiba. A közel 40 éve kulturális akadálymentesítéssel foglalkozó szakember képregény és film részleteket is megosztott a közönséggel, melyeket első körben narráció nélkül, majd annak segítségével is kivetített, lejátszott. A gyakorlati példák egyértelműen rávilágítottak az audionarráció fontosságára, emellett dr. Snyder kiemelten fontosnak tartotta hangsúlyozni az akadálymentesítés minőségét is. Ahogy a nap folyamán elmondta, néha jobb, ha egyáltalán nincs narráció, a rossz megoldások ugyanis egy életre elvehetik a kedvet és nyitottságot a még mindig újdonságnak számító műfajtól.

Az előadóról, röviden

Dr. Joel Snyder 1981 óta végez úttörő munkát a kulturális akadálymentesítés terén. Az eltelt közel négy évtized alatt számos díjban részesült, de ami ennél is fontosabb, nevéhez fűződik az amerikai televíziós műsorok állami szintű narrációja is. A mozgóképek akadálymentesítése mellett dr. Snyder és munkatársai múzeumok és különböző látogatóközpontok audionarrációját is létrehozták, többek között a világon elsőként ők írták le a washingtoni Fehér Házat is az érintettek számára, de Snyder úrnak köszönhetően például a svájci Genf városa is akadályok nélkül feltárulhat a látássérültek számára.

Dr. Snyder 40 államban 51 nemzet tagjai számára tartott már képzéseket, Kubától Izlandon át Lengyelországig. Mesterkurzusait Londonban, Prágában és Szent Péterváron hallgathatták, szaktekintélye és munkásságának hatása elvitathatatlan.

Szakmai kerekasztal beszélgetés – összefogásra és párbeszédre van szükség!

A délelőtti nyilvános előadás és egy rövid szünet után a magyarországi audionarrátorok (a 90 Decibel, a Pesti Magyar Színház, az AKKU Egyesület, a Szegedi Nemzeti Színház, a tatabányai Jászai Mari Színház, a Békéscsabai Jókai Színház narrátorai) mellett a miskolci Látás-Mód Alapítvány képviselői is jelen voltak a dr. Snyderrel közös szakmai beszélgetésen. A kerekasztal kapcsán kiderült, mindenkiben munkál az összefogásra való hajlam, hogy minél több ember minél jobb minőségben, akadálymentesen férhessen hozzá a hazai kulturális csemegékhez. A találkozó tehát a magyar képviselők számára is lökést adott, hogy a külföldi példák és szaktudás mentén tovább csiszolják a szakmai kérdéseket és az audionarráció helyzetének megszilárdítását. Az időnként komolyra forduló, de maradéktalanul jó kedélyű és nyitott egyeztetés folytatására a Pesti Magyar Színház októberi konferenciáján további kilátások vannak. A szakmai párbeszéd természetesen továbbra is a „semmit rólunk, nélkülünk!” elve mentén folytatódik.

Aki kimaradt, nem maradt le teljesen…

Dr. Joel Snyder előadását és a magyar nyelvű tolmácsolást az MVGYOSZ munkatársai a nap folyamán végig rögzítették, az esemény felvétele pedig az alábbi linken bárki számára elérhető: https://bit.ly/2mns713

Dr. Nagy Sándor megnyitó beszéde, Pethes Ágnes, az AKKU Egyesület felkonferálása és dr. Joel Snyder előadása a felvétel 13. perctől élvezhető. Hiába, a péntek 13-a törvényei előtt mindenkinek, még a technikának és a profi szervezésnek is meg kell hajolni! Köszönjük a figyelmet, a nyitottságot minden megjelent vendégnek, valamint minden érdeklődőnek!

Pethes Ágnes